China pune pe orbită un SATELIT care aduce în prima LIGA SPAȚIALĂ o fostă republică sovietică. Space Alliance: Pe când primul satelit de telecomunicatie romanesc ?

China pune pe orbită un SATELIT care aduce în prima LIGA SPAȚIALĂ o fostă republică sovietică. Space Alliance: Pe când primul satelit de telecomunicatie romanesc ?

O fostă republică sovietică, rămasă în sfera de influență a Moscovei, este adusă de China în prima ligă a telecomunicațiilor spațiale. Deși este o țară mai mică decât România, cu un PIB mai mic, spre care mulți români se uită cu dispreț, fosta republică sovietică a reușit o performanță de care noi suntem foarte departe, remarcă o analiză SpaceAlliance.

Space Alliance este un proiect special care informează publicul cu privire la evoluția misiunilor spațiale, indiferent de țara care lansează aceste misiuni. Pe lângă informațiile interesante din domeniu pe care le prezintă, proiectul Space Alliance publică și analize din acest domeniu.

Ultimul ”buletin” SpaceAlliance, realizat în limba română, face o comparație interesantă între o fostă republică sovietică aflată la frontiera UE și România. Deși are un PIB mai mic decât România și o populație de numai 9,5 milioane de locuitori, mica țară aflată sub influența Moscovei a reușit o performanță spațială care o aduce în clubul select al țărilor capabile să lanseze și să gestioneze proiecte spațiale de telecomunicații.

Performanța a fost posibilă datorită suportului financiar și tehnic acordat de China care a oferit creditul pentru dezvoltarea programului și apoi a pus la dispoziție infrastructura proprie pentru lansarea unui satelit de telecomunicații.

”Construcția lui Belintersat 1 a fost finanțată printr-o linie de credit deschisă de guvernul din Minsk la banca Export-Import Bank a Chinei. De câțiva ani, China a trecut de la statutul de importator de tehnologie spațială la cel de exportator și a preluat modelul american, făcând mai facil accesul clienților străini la contracte cu companiile chineze prin livrarea la cheie a soluțiilor sale” explică analiza SpaceAlliance.

---------------------------------------------

Buletinul SpaceAlliance a informat că lansarea satelitului Belintersat 1, proiect dezvoltat de Belarus, a deschis activitățile spațiale ale acestui an. Analiza în care este prezentată această lansare scoate în evidență diferențele destul de importante dintre Belarus și România, în plan economic, și lasă sub semnul întrebării motivele pentru care țara noastră nu a reușit încă să facă pași către primul proiect spațial românesc care să lanseze pe orbită un satelit de telecomunicații.

”Racheta CZ 3B a plecat de pe rampa bazei din Xichang și a plasat pasagerul Belintersat 1 într-o orbită de transfer GTO. De acolo el a început să execute, încă din primele zile, o serie de manevre pentru circularizarea traiectoriei și scăderea inclinației orbitale. Odată atins planul geostaționar, s-a trecut la manevrele de mutare a satelitului la pozitia de lucru. El se va afla in serviciu pana in anul 2031”, arată analiza citată.   SpaceAlliance consemnează că Belarus, care este o țară condusă dictatorial de Alexander Lukashenko are un PIB mai mic decât România.

”Belarus are un Produs intern brut estimat, la nivelul lui 2016, la 66.3 miliarde de dolari, adică pe cap de locuitor undeva la 7.000 de dolari. Un PIB un pic mai mic față de cei 10.000 de dolari pe cap de locuitor înregistrați de România, la un PIB de 203 miliarde de dolari.  Belarus nu este una din republicile petrolifere ale CSI, ci dimpotrivă, depinde in mare masura pentru sustinerea industriei sale de resursele importate din Rusia. Niște cifre care ne pun totuși pe gânduri avand în vedere că cele două țări nu suferă comparație din punct de vedere al contextului politic și economic în care evoluează: România este membră UE, având deschidere la piața vestică, în timp ce Belarus se află sub influență rusă și din cauza relațiilor tensionate cu Occidentul, are tranzacții comerciale limitate cu lumea vestică. In final ramane o întrebare esențială: pe cand și un satelit de telecomunicatie romanesc și cat de departe suntem cu adevărat de Belarus, o țară pe care de multe ori o privim cu superioritate și ironie?”, se arată în analiza SpaceAlliance România.

Sursa citată a informat că proiectul Belintersat 1 beneficiat de foncuri printr-o linie de credit deschisă de guvernul din Minsk la banca Export-Import Bank a Chinei.

China oferă soluții care includ nu doar proiectarea, constructia si plasarea pe orbita a satelitiilor, ci inclusiv finantarea  prin linii de credit speciale, cu garanții guvernamentale, a acestor contracte. ”Cu atât mai mult cu cât o mare parte din acesti clienți provin din țări emergente pentru care alocarea de sute de milioane de euro pentru un satelit reprezintă un efort substantial. China joaca însă inteligent, anticipând evolutiile viitoare și susținand eforturile de dezvoltare ale acestor țări; prin furnizarea de tehnologie de top reușeste să își marcheze prezența în piețe noi, care mai devreme sau mai târziu vor căuta și alte produse comerciale chineze, astfel că economia Chinei are numai de câltigat pe termen lung”, arată analiza SpaceAlliance. Belarus  a înființat National System of Satellite Communication and Broadcast, o companie de stat care va gestiona dezvoltarea sectorului telecom al tarii, această companie fiind operatorul satelitului plasat de China pe orbită

 

Ne puteți urmări și pe Google News