Evenimentul Zilei > International > Australia, noul dușman de moarte al Beijingului
Australia, noul dușman de moarte al Beijingului

Australia, noul dușman de moarte al Beijingului

Provocare pe Twitter, noi taxe vamale: China a crescut recent măsurile vexatorii împotriva Australiei. Relațiile dintre cele două țări au fost rareori atât de rele și, potrivit mai multor experți, lumea ar trebui să acorde mai multă atenție modului în care Beijingul tratează Canberra.

O fotografie a șocat profund Australia. În ea apare un soldat australian care ține un cuțit și pare să fie pe punctul de a ucide un copil afgan. Acesta a a fost postată pe Twitter, luni, de Zhao Lijian, unul dintre principalii purtători de cuvânt ai diplomației chineze.

Beijingul ar trebui să fie „profund rușinat” că a postat o imagine „atât de dezgustătoare”, a reacționat imediat Scott Morrison, primul ministru australian. Guvernul său pretins scuze de la Beijing și a cerut Twitter să elimine  acest mesaj, în timp ce îl acuză pe oficialul chinez că a falsificat fotografia.

Provocarea lui Zhao Lijian, un diplomat obișnuit cu declarații și atitudini sfidătoare , „reprezintă cea mai jignitoare declarație care poate fi făcută în acest moment pentru Canberra deoarece atinge un punct foarte sensibil în Australia”, subliniază John Lee, analist la Merics (Mercator Institute for China Studies), contactat de France 24.

Lee se referea la o anchetă efectuată de inspectorul general al armatelor australiene care a concluzionat, la jumătatea lunii noiembrie, că soldații forțelor special australiene au „ucis ilegal” cel puțin 39 de civili și prizonieri afgani.

Dar ce legătură este între presupusele crime ale soldaților australieni în Afganistan și China? Nici una, cu excepția faptului că a văzut controversatul tweet al lui Zhao Lijian ca o altă picătură în oceanul relațiilor sino-australiene din ce în ce mai conflictuale.

„Nu au fost niciodată atât de rele ca acum”, recunoaște Heribert Dieter, specialist în Australia și în chestiuni geopolitice din această regiune la Institutul german pentru afaceri international.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE