China, la control! Concluziile OMS despre gestionarea pandemiei de coronavirus

China, la control! Concluziile OMS despre gestionarea pandemiei de coronavirus Sursa: Arhiva EVZ

O echipă a OMS a ajuns în China pentru a afla originile Covid-19, dar până la prezentarea acelor concluzii, autorităţile de la Beijing au reacţionat marţi, după publicarea unui raport în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a criticat guvernul comunist pentru modul în care gestionat pandemia de coronavirus.

Echipă OMS care a ajuns în China pentru a afla originile Covid-19 este în carantină pentru două săptămâni. Între timp, Beijingul a respins criticile OMS cu privire la gestionarea pandemiei de coronavirus.

Totuşi, oficialii chinezi au fost de acord că trebuie să facă mai mult. Criticile au fost formulate de o comisie independentă mandatată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Concluziile OMS despre gestionarea pandemiei de coronavirus în China

Comunitatea internaţională a criticat China de mai multe ori pentru că nu a alertat imediat populaţia. Totodată, criticile au vizat şi lipsa impunerii unor  măsuri de izolare la începutul pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acea vreme, transmiterile interumane încă nu erau confirmate. Alte critici au vizat reacţia autorităţilor din Wuhan, primul oraş unde a fost depistat noul coronavirus la sfârşitul lui 2019.

În Wuhan, medicii care au tras semnale de alarmă cu privire la pandemie au fost acuzaţi că „răspândesc zvonuri”. Ei fost acuzaţi că au alimentat criticile la adresa guvernului comunist. Pentru toate acestea, medicii au fost convocaţi la poliţie.

China la control, concluziile OMS

În iulie 2020, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunţa crearea unui grup independent. Misiunea? Realizarea unei „evaluări oneste” a gestionării crizei în lume, pentru „a învăţa lecţiile”.

Echipa de 13 experţi îi are în conducere pe fostul premierul neozeelandez Helen Clark şi pe fosta preşedintă a Liberiei, Ellen Sirleaf. Marţi, grupul a prezentat al doilea raport mai-marilor OMS.

Experţii consideră că în China „ar fi fost posibil să se fi acţionat mai repede pe baza primelor semne”. „Este clar că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai energic de către autorităţile chineze locale şi naţionale în ianuarie 2020”, arată autorii.

China la control, concluziile OMS. Reacţia Beijingului

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, a spus marţi că Beijingul a reacţionat rapid. Ea a explicat că Wuhan a fost izolat la 23 ianuarie 2020. Măsura luată ar fi „redus numărul infectărilor şi deceselor”.

La nivel oficial se ştie că guvernul comunist a reuşit în mare parte să pună sub control pandemia din primăvară. Totuşi, la nivel mondial peste două milioane de persoane au murit din cauza coronavirusului până acum.

„Bineînţeles, trebuie să ne străduim să facem mai mult. Toate ţările, nu doar China, dar şi SUA, Marea Britanie, Japonia sau orice alt stat, trebuie de altfel să se străduiască să facă mai mult.

Ca primă ţară care a tras semnalul de alarmă antiepidemie la nivel mondial, China a luat decizii rapide şi decisive, chiar dacă nu dispunea atunci decât de informaţii incomplete”, a spus Hua Chunying.

sursa: Agerpres