China ia în batjocură alegerile americane: Trump ales, și SUA o iau la vale

Donald Trump și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

Oficial, Beijingul nu are nicio preferință între Trump și Biden.

„Nu ne pasă cine este la Casa Albă, Trump sau Biden. Ceea ce ne dorim este o relație calmă și mai bună cu Statele Unite”, a declarat presei din Beijing, săptămâna trecută, adjunctul diplomației chineze, Qin Gang.

Nu aceeași părere o au și utilizatorii rețelelor de socializare din China, care au stat și eu cu ochii pe ziua alegerilor din Statele Unite.

Numai că, spre deosebire de diplomația de la Beijing,  mulți internauți s-au amuzat și au dat dovadă de dispreț față de scrutinul american, după ce preşedintele Donald Trump a deplâns „o fraudă majoră în ţara noastră” şi s-a declarat victorios în alegeri deşi milioane de voturi nu fuseseră numărate, relatează Reuters.

De precizat că liderul de la Casa Albă declarase anterior că nu-și va clama victoria înainte de rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale.

„Indiferent dacă câştigă sau pierde, ultima sa misiune este să distrugă aparenţa democraţiei americane”, a scris miercuri un internaut pe platforma de socializare chineză Weibo.

„Lăsaţi-l pe Trump să fie reales şi SUA o vor lua la vale”, a scris un altul.

Un alt internaut a comparat declaraţia sa prematură privind victoria cu revendicarea premiului într-un joc de mahjong înainte ca runda să fie terminate, scrie Agerpres.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii ca urmare a disputelor legate de tehnologie şi comerţ, Hong Kong şi coronavirus, şi după ce administraţia Trump a impus o serie de sancţiuni împotriva Beijingului.

Dosarele care înveninează relația Washington-Beijing sunt numeroase: taxe vamale reciproce, gigantul telecom chinez Huawei, pe care administrația Trump îl acuză de spionaj și furt tehnologic în favoarea Partidului Comunist Chinez, tensiunile din Hong Kong și Taiwan, situația minorității uigure din provincial chineză Xinjiang, tensiunile militare din Marea Chinei Meridionale, etc.

Mass-media de stat chineză atrage frecvent atenţia asupra veştilor negative venite din Statele Unite şi, înainte de votul de marţi, a prezentat imagini cu magazine care fuseseră baricadate în aşteptarea violenţelor legate de alegeri.

„Acest tip de nelinişte este de obicei o complicaţie a alegerilor în ţările sărace, însă oamenii se pare că sunt îngrijoraţi în Statele Unite. SUA sunt într-o stare de degradare”, a scris pe Twitter Hu Xijin, editor al Global Times, un tabloid naţionalist publicat de People's Daily deţinut de Partidul Comunist din China.

Beijingul nu şi-a exprimat o preferinţă în cursa pentru Casa Albă.

„Alegerile din SUA sunt o problemă internă. China nu are o poziţie în acest sens”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin.