China comunistă acuză UE de „părtinire” şi „protecţionism”

China critică taxele impuse de administrația președintelui Joe Biden. Sursa Foto: Arhiva EVZ

China comunistă acuză UE de „părtinire” şi „protecţionism”, după ce autoritățile europene au lansat o serie de investigații și au anunțat măsuri contra practitilor de concurență neloială ale Beijingului.

China, nemulțumită de deciziile UE

„Lumea exterioară este îngrijorată de tendința de creștere a protecționismului în UE”, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, potrivit Kathimerini.

China comunistă și-a exprimat îngrijorarea față de ceea ce a numit măsuri „discriminatorii” ale Uniunii Europene împotriva companiilor chineze.

Cu câteva ore mai devreme, partea europeană anunțase că va merge înainte cu o anchetă privind subvențiile de stat primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate țărilor membre UE.

FBI acuză China comunistă de spionaj asupra tehnologiei AI

„Lumea exterioară este îngrijorată de tendința de creștere a protecționismului în UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la o conferință de presă.

„China este foarte îngrijorată de măsurile discriminatorii luate de Uniunea Europeană împotriva companiilor și chiar a industriilor chineze”, a adăugat Mao, solicitând Uniunii Europene să respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Concurența neloială din China comunistă, penalizată de UE și SUA

Europa și Statele Unite iau măsuri pentru a-și proteja propriile companii de presupusa concurență neloială chineză.

Comisia Europeană urmează, după cum a anunțat comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, să examineze condițiile de realizare a parcurilor eoliene în Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria.

Exploziv. China, acuzată de furt! Vaccinul antiCoronavirus propus de români, copiat...

Deşi companiile europene precum Siemens Energy și Vestas încă furnizează cea mai mare parte a turbinelor eoliene pentru parcurile eoliene din Europa, ele se confruntă cu o concurență acerbă din partea produselor chineze cu costuri mai mici, care le amenință poziția în cursa globală pentru dezvoltarea de turbine eoliene mai eficiente și mai ieftine.

Ce se întâmplă cu eolienele

Sursa foto: Arhiva Evz

China are de departe cea mai mare capacitate de fabricare a turbinelor eoliene, conform asociației industriale Global Wind Energy Council de la Bruxelles, iar această „capacitate” se bazează în mare măsură pe subvențiile de stat chinezești.

Prețurile pentru turbinele eoliene din China sunt cu aproximativ 20% mai mici decât produsele concurenților din SUA și Europa, potrivit serviciului de cercetare BloombergNEF.

Reţeaua de spionaj a Chinei a invadat lumea

Uniunea Europeană a importat anul trecut turbine eoliene și componente în valoare de aproximativ 1,42 miliarde de dolari din China. Subvențiile pot stimula inovația, dar pot şi să distorsioneze piețele, a declarat pentru Reuters Jens Eskelund, președintele Camerei Europene de Comerț în China.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)