China și-a redus achizițiile de petrol rusesc cu 14% în iunie față de luna mai, deoarece blocajele impuse de Covid-19 au doborât economia, conform noilor date.
Datele Administrației Generale a Vămilor au arătat cum China a importat luna trecută 7,28 milioane de tone de țiței din Rusia, în scădere bruscă față de 8,42 milioane de tone în mai. În dolari, China a cumpărat țiței de la Rusia în valoare de 5,05 miliarde de dolari în iunie, în scădere față de 5,85 miliarde de dolari cu o lună mai devreme.
Cu toate acestea, importurile Chinei au rămas mai mari decât cu un an mai devreme. Țara a cumpărat 6,65 milioane de tone de petrol rusesc în iunie 2021, cu prețuri mai mici, ceea ce înseamnă că importurile au costat 3,33 miliarde de dolari.
Economia țării a încetinit în acest an în temeiul politicii împotriva Covid-19 a președintelui Xi Jinping, care își propune să limiteze răspândirea coronavirusului prin implementarea unor blocări locale stricte. Beijingul și-a stabilit un obiectiv anual de creștere economică de 5,5% în acest an. Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca această creștere să se apropie de 4%.
Eliminarea importurilor
Blocajele Covid-19 în orașe mari, cum ar fi Shanghai, în ultimele luni au diminuat cererea de energie. Încetinirea achizițiilor de petrol din China ridică semne de întrebare dacă economia Rusiei poate pivota cu succes spre Asia.
Uniunea Europeană elimină treptat importurile de țiței rusești, dar China și India și-au intensificat drastic achizițiile, menținând banii să intre în cuferele Moscovei, în timp ce aceasta duce un război în Ucraina.
Scăderea livrărilor de țiței
Cu toate acestea, Bloomberg a raportat luni că livrările de țiței ale Rusiei către China și India au scăzut cu 30% față de vârful lor recent. În general, volumele importurilor din China au scăzut în iunie. Importurile de țiței au totalizat 35,23 milioane de tone, în scădere cu 30% față de 45,82 milioane de tone în mai.
„Volumele importurilor s-ar putea descurca ceva mai bine în viitor, pe măsură ce economia internă se va redresa după recentul val de Covid-19”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior în China la firma de consultanță Capital Economics, într-o notă adresată clienților.
Cu toate acestea, Evans-Pritchard a spus că problemele din sectorul imobiliar al Chinei ar putea apărea și asupra economiei. „Livrările sunt probabil să rămână slabe, având în vedere sprijinul relativ modest al politicii și reducerea efectului de levier în rândul dezvoltatorilor imobiliari”, a spus el, potrivit Business Insider.