Fosta familie regală a Greciei și-a redobândit cetățenia după 50 de ani

Fosta familie regală a Greciei și-a redobândit cetățenia după 50 de aniFosta familie regală a Greciei. Sursa foto: Michael Varaklas/AP

Membrii fostei familii regale a Greciei și-au exprimat luni „profunda emoție” față de decizia de a le reda cetățenia greacă, punând astfel capăt unei dispute vechi de decenii cu guvernul țării. Grecia a abolit monarhia printr-un referendum din 1974, iar fosta familie regală a fost lipsită de cetățenie două decenii mai târziu, în timpul unei dispute privind fosta proprietate regală, care a trecut sub controlul statului.

Zece persoane au primit cetățenie

Într-o decizie publicată vineri în buletinul guvernamental, cetățenia a fost acordată unui număr de 10 membri ai fostei familii regale. Printre aceștia se numără cei cinci copii ai defunctului rege Constantin al II-lea și ai fostei regine Anne-Marie, precum și cinci dintre nepoții acestora.

„Este cu profundă emoție că, după 30 de ani, deținem din nou cetățenia greacă. Legea din 1994 ne-a privat de cetățenie, făcându-ne apatrizi cu tot ceea ce implică acest lucru în ceea ce privește drepturile individuale și o mare suferință emoțională”, a declarat fosta familie regală într-o declarație în greacă și engleză.

Fosta familie regală a Greciei

Fosta familie regală a Greciei. Sursa foto: Petros Giannakouri/AP Photo

„Tatăl nostru și familia noastră au respectat pe deplin rezultatul referendumului din 1974”, se arată în declarație. „Cu toate acestea, dispoziția din legea din 1994 privind cetățenia, un rezultat al statutului politic de la acea vreme, nu a fost demnă de un fost șef al statului grec și de o instituție care a servit țara cu credință. Trecerea în neființă a tatălui nostru a marcat sfârșitul unei ere”.

Constantin, o figură complexă a Greciei

Constantin a murit anul trecut, la vârsta de 82 de ani, după ce s-a întors în Grecia abia la 70 de ani. El a rămas o figură controversată din cauza afirmațiilor conform cărora nu a reușit să se distanțeze de rivalitățile politice aprinse în timp ce domnea ca rege între 1964 și 1973. El a fost înlăturat în timpul unei dictaturi militare care s-a prăbușit în anul următor.

Familia lui Constantin are legături strânse cu familia regală europeană prin căsătoria sa cu prințesa daneză Anne-Marie. Sora sa este regina emerită Sofia a Spaniei, iar el a fost văr de-al doilea cu regele Carol al III-lea al Marii Britanii și nașul prințului William.

Fosta familie regală a Greciei 1990

Fosta familie regală a Greciei 1990. Doros Partasides Photogra/Rex Features

Noul nume adoptat de fosta familie regală a Greciei

Punând capăt disputei, copiii lui Constantin au fost de acord săptămâna trecută să adopte un nume de familie - De Grece, din franceză pentru „al Greciei” - recunoscând în același timp în mod oficial statutul Greciei de democrație parlamentară prezidențială și renunțând la orice pretenții de autoritate sau titluri regale.

„După 50 de ani de la restaurarea democrației, avem o democrație puternică și o constituție protejată care se poate apăra singură, cu legi care se aplică fără note de subsol sau excepții”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, înainte de publicarea deciziei.

Cei cinci copii ai lui Constantin sunt Alexia, 58 de ani; Pavlos, 56 de ani; Nikolaos, 54 de ani; Theodora, 40 de ani; și Philippos, 37 de ani. Cei cinci copii ai lui Pavlos au primit, de asemenea, cetățenie: Maria-Olympia, 27; Constantine-Alexios, 25; Achileas-Andreas, 23; Odysseas-Kimon, 19; și Aristidis-Stavros, 15.

Alți membri ai familiei regale, inclusiv fosta regină Anne-Marie, în vârstă de 78 de ani, nu au depus cerere, relatează Yahoo.com

Ne puteți urmări și pe Google News