Chifle japoneze, după o rețetă moldovenească

Chifle japoneze, după o rețetă moldovenească

Ce părere aveți, în vreme de coronavirus, de niște japoneze, pâinici împletite care le concurează cu succes pe cele de la brutărie?

Vă asigur că merită să încercați această rețetă, chiar dacă necesită puțin mai mult efort decât alte retețe povestite până acum.  Din capul locului, vă recomand să folosiți ouă de țară (ca să obțineti japoneze frumos bronzate, ca în fotografie).

Reteta a fost testată în multiple rânduri de mătușa soției și preluată de noi, după ce am vazut fotografiile cu rezultatul final.

Iată ce trebuie să faceți:

Ne puteți urmări și pe Google News

Amestecați 25 gr de drojdie proaspătă (scoasă din frigider, în prealabil și lăsată la temperatura camerei) cu 2 linguri de zahăr, până la lichefiere. Adăugați 400 ml de apă călduță (nu puneți apă fierbinte să nu stricați toată treaba) și 200 gr făină. Amestecați cu un tel și lăsați aproximativ 10 minute.

Acesta este momentul în care adăugați un praf de sare, 50 ml de ulei și un ou. Amestecați bine cu o lingură de lemn/silicon, până la omogenizare.  Adăugați treptat cam 500 gr de făină și frământați aluatul până observați că nu se mai prinde de mână. Se adaugă treptat pentru că, în funcție de calitatea făinii, este posibil să intre mai puțin sau să fie nevoie să mai adăugați, până ce aluatul devine elastic și nu rămâne lipit de mână.

Acoperiți vasul în care ați frământat aluatul cu un prosop sau cu folie de plastic. Lăsați-l să crească, într-un loc călduț, până observați că își dublează volumul (cam 30 de minute).

După ce a crescut frumos, aluatul se răstoarnă pe o planșetă sau pe masa de bucătărie ușor înfăinată. Mai frământați cu puțină făină și lăsați aluatul să se odihnească încă 10 minute.

Între timp, tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt.

După ce s-a odihnit aluatul, luați un cuțit și îl porționați în 6 bucăți cât se poate de egale.

Acum trebuie să transformați fiecare bucată de aluat și să-i dați forma unei chifle japoneze, împletite.

Astfel, fiecare fiecare bucată de aluat se rulează cu mâna, până ce se obține un cordon lung de circa 40 cm, usor îngustat la capete. Legăm un nod, astfel încât un capăt să fie un pic mai lung decât celălat (nu faceți nodul chiar la mijloc). Luăm apoi capătul mai lung și il băgăm sub aluat, pe sub nod.

Tehnica de împletire este explicată și în numeroase filmulețe, pe care le găsiți pe internet.

Dacă nu aveți chef să le căutați sau nu aveți îndemânarea și răbdarea necesară să realizați împletitura, puteți să le dați o formă rotundă, pur și simplu. Chiflele vor fi la fel de gustoase, chiar dacă un pic mai puțin ochioase.

Mai departe, împletite sau nu, așezați japonezele în tava tapetată cu hârtie de copt, le ungeți cu ou bătut cu lapte și le presărați mac sau susan (opțional). Apoi le lăsați la dospit încă 10 minute.

Între timp, setați cuptorul la 170 grade (căldură sus jos + ventilație la cuptoarele electrice; treaptă medie la cuptorul cu gaz), băgați tava în cuptor și lăsați pâinicile să se bronzeze cam 20-25 de minute. După ce s-au rumenit, le scoateți din cuptor, le acoperiți cu un șervet de bumbac și le lăsați să se răcească.

Dacă nu vă ies ca în poză, nu dezarmați. Există și o dată viitoare. Contează gustul. Cât despre mirosul care umple casa, ce să zic…transformă o zi banală într-o zi de sărbătoare.

Să vă fie de bine!