Chefuri orbitale. Cum aduc astronauții alcool în spațiu

Evident, băuturile alcoolice sunt interzise în timpul misiunilor. Fideli reputației, unii astronauți ruși au reușit să fenteze unele din cele mai drastice reguli.

În timp ce anul 2020 tocmai a trecut, pe Pământ speranța unui an mai bun și cu mai puține reguli pandemice a fost sărbătorită cu explozii de artificii și cu o gamă largă de băuturi alcoolice.

Produse ce le sunt total interzise celor aflați pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Chiar dacă băuturile alcoolice ocupă un loc important în relațiile sociale în diverse culturi, regulile Stației Spațiale Internaționale, la fel și cele ale tuturor agențiilor spațiale din lume, interzic consumul de alcool sub orice formă în timpul misiunilor.

Nu numai că agențiile spațiale preferă, din motive evidente, ca astronauții să fie treji, dar alcoolul este alcătuit și din etanol, o substanță foarte volatilă și inflamabilă care ar putea risca să deterioreze echipamentele de la bord. Parfumurile sunt, de asemenea, interzise din același motiv.

Cu toate acestea, bărbații și femeile super-antrenați și trimiși în spațiu nu sunt imuni la unele tentații. Fideli reputației lor, cosmonauții ruși, de exemplu, au fost deosebit de creativi, scrie Korii/Slate.

Cosmonauții ruși au recunoscut că au adus pe stația orbitală Mir sticle de coniac ascunse în costumele lor spațiale (fiind necesară pentru asta o cură accelerată de slăbire pentru a nu depăși cerințele privind greutatea) , în sticle de „suc” etichetate intenționat greșit și chiar în cărți scobite.

Și nu de azi de ieri. Prima băutură alcoolică a intrat în spațiu în 1971, destinată stației orbitale Salyut-7. Este vorba de conținutul unei sticle de coniac armenesc care a fost ascuns în spațiul destinat aparatului pentru măsurarea tensiunii arteriale aflat în structura costumului spațial.

Mulți astronauți consideră că interdicția oficială a Rusiei asupra alcoolului în spațiu este dăunătoare. Alexander Lazutkin, care a petrecut 184 de zile pe orbită, vorbește deschis despre asta. „Odată, din cauza unei anomalii în stație, compoziția aerului din compartimente s-a schimbat. Chiar și medicii de la Centrul de Control al Misiunii au recomandat puțin alcool pentru a neutraliza factorii nocivi”.

Potrivit astronautului Clayton Anderson, este falsă afirmația NASA potrivit căreia nu există alcool pe ISS.

O altă modalitate prin care alcoolul poate ajunge pe orbită, complet permisă de această dată, este de a fi îmbarcat la bord din motive științifice. În noiembrie 2020, naveta de realimentare Cygnus a decolat spre ISS cu douăsprezece sticle de vin de Bordeaux la bord.

Obiectivul acestei misiuni este de a observa reacțiile chimice ale vinului în timpul șederii sale în spațiu. Înainte de aceasta, unele companii au trimis și șampanie sau whisky, experiențe asemănătoare puternic cu campaniile promoționale, fie și în spațiu cosmic.

 

Foto: NASA