„Ochiul și Timpanul” NATO în spațiu pentru detectarea amenințărilor Extraterestre

„Ochiul și Timpanul” NATO în spațiu pentru detectarea amenințărilor Extraterestre

Miniștrii Apărării din NATO urmează să aprobe joi, 22 octombrie, un plan pentru crearea unui centru spațial la Comandamentul Aerian al Alianței de la baza Ramstein, din Germania.

Decizia NATO este luată pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de posibilitatea interferențelor inamice care ar putea pericilita securitatea sateliților și a mijloacelor de navigație

Obiectivul noului centru este de a servi în principal ca centru de coordonare pentru observarea spațială, scriu Süddeutsche Zeitung.

El urmează să strângă informații privind amenințările potențiale la adresa sateliților Alianței și va fi probabil dezvoltat ca un centru de comandament pentru măsuri defensive.

„Mulți oameni nu înțeleg pe de-a-ntregul în ce măsură sistemele de sateliți sunt vitale pentru funcționarea lumii noastre”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Deutsche Welle.

„Comerțul, prognozele meteorologice, telefonia mobilă și serviciile bancare depind toate de sateliți.”

Potrivit DPA, NATO intenționează de asemenea să dezvolte un centru de excelență dedicat spațiului militar, pentru care Franța și Germania și-au exprimat deja dorința de a-l găzdui.

Vigilența spațială

Stoltenberg le-a declarat ziariștilor, miercuri, 21 octombrie, că noul centru va constitui „un element nodal în susținerea misiunilor NATO cu comunicații și imagini din satelit; împărtășirea informațiilor legate de amenințările potențiale la adresa sateliților; și coordonarea activităților noastre în acest domeniu crucial”.

„Obiectivul nostru nu este militarizarea spațiului”, a mai spus Stoltenberg, „ci de a spori vigilența NATO față de provocările venite din spațiu și capacitatea noastră de a le face față”.

Noua măsură survine după ce liderii NATO au declarat anul trecut spațiul ca fiind „al cincilea teatru de operațiuni” pentru Alianță, după uscat, mare, aer și spațiul cibernetic.

NATO nu are mijloace, doar bunăvoință

Aproximativ 80 de state dețin sateliți, iar companiile private urmează și ele acest model, însă alianța militară nu deține propriile tehnologii spațiale și se bazează pe capacitățile tehnice ale membrilor săi.

Cum doar nouă din cele 29 de state membre NATO fac parte dintr-un program spațial independent, experții au subliniat că anunțul are un caracter mai mult politic decât practic, ținând cont de faptul că Statele Unite, Rusia, China și India au înființat de multă vreme structuri militare solide pentru a se proteja de eventuale atacuri din spațiu.

Dintre membrii europeni ai NATO, doar Franța a adoptat propriul program și a prezentat o strategie spațială națională.

Ne puteți urmări și pe Google News