Evenimentul Zilei > International > Channel 4 News. De la drujbă la scaun – mobila IKEA din surse ilegale
Channel 4 News. De la drujbă la scaun – mobila IKEA din surse ilegale

Channel 4 News. De la drujbă la scaun – mobila IKEA din surse ilegale

Unele dintre cele mai cunoscute produse IKEA, scaunele Ingolf, Henriksdal și scaunul pliant Terje sunt făcute din fagi tăiați ilegal din una dintre ultimele mari păduri ale Europei, a descoperit o investigație a Channel 4 News.

Munții Carpați sunt habitatul vital al unora dintre cele mai rare animale sălbatice ale Europei, căminul a mii de urși bruni, dar și al lupilor și linxului eurasiatic. Ei sunt de asemenea și sursă de cherestea de fag pentru gigantul suedez al mobilei IKEA.

Compania susține că e cel mai mare producător de mobilă din lemn din lume și este și unul dintre cei mai mari consumatori de cherestea. IKEA declară că iubește lemnul și pădurile din care el provine și că toată cheresteaua utilizată la mobila sa din lume e recoltată legal, fără afectarea mediului.

Însă o investigație realizată de Channel 4 News împreună cu ONG-ul ecologist Earthsight a dezvăluit că furnizorii IKEA din Ucraina au comis multiple violări ale legislației forestiere și de mediu a țării.

Inspectoratul de Mediu de Stat al Ucrainei a constat că, numai într-o singură zonă, 109 de situri forestiere au fost exploatate ilegal în timpul a ceea ce e cunoscut drept „perioada de liniște” – 10 săptămâni din primăvară în care animalele sălbatice se împerechează și își cresc puii.

10 dintre acele situri au fost exploatate de o companie numită VGSM, care își vinde 96% din producție în lanțul de aprovizionare al IKEA. În cursul perioadei de liniște din 2018 au fost doborâți suficienți copaci pentru a se produce peste un sfert de milion de scaune Terje.

Tăierile din cursul perioadei de liniște n-au fost unica violare. La un alt sit, Channel 4 News a constatat că tăietorii de lemn nu au efectuat Evaluarea Impactului de Mediu impusă obligatoriu de lege, înainte de a defrișa complet locul. Ei au mai încălcat legea și prin blocarea cursurilor de apă cu resturi constând în bușteni și crengi.

VGSM își produce 90% din cherestea în ocolul silvic de stat Veliki Bicikiv, acolo unde au fost depistate aceste violări. Compania procesează apoi cheresteaua, din care trimite o parte peste graniță, la Plimob, o fabrică din România care aprovizionează în principal IKEA.

În 2018 Plimob a produs în jur de 1,5 milioane de scaune Terje pentru IKEA, precum și scaune Ingolf, Henriksdal și Nornas.

IKEA afirmă că investighează acuzațiile și că toate produsele ei provenite din Ucraina sunt certificate de Forest Stewardship Council (FSC). Multe dintre aceste ilegalități sunt documentate de autoritățile ucrainene, iar oficialii forestieri locali pe care i-am intervievat pentru emisiune spun că nu știu de ce nu s-a luat nici o măsură.

Iurii Soima, șeful ocolului silvic Veliki Bicikiv, nu a negat că inspectorii de mediu au constatat multiple ilegalități. Dar el ne-a declarat: „Inspectorii de mediu dețin toate prerogativele necesare pentru a da amenzi dacă descoperă vreo încălcare atunci când fac inspecții anunțate și neanunțate. Nu este clar de ce, având aceste informații, ei nu au procedat astfel.”

Channel 4 News i-a prezentat acuzațiile Irinei Mațepura, directoarea executivă a VGSM. Ea ne-a declarat: „Noi recoltăm mereu numai lemn legal și avem un document de confirmare pentru fiecare metru cub de lemn. IKEA nu cumpără decât lemn certificat FSC și, în consecință, putem proba fiecare metru cub de lemn cu documente privind sursa.”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE