Autoritățile de la Chișinău încearcă să afle adevărul despre cazul cetățeanului moldovean condamnat la șase ani de închisoare de regimul Putin din Rusia, sub o acuzație politică.
Chișinăul încearcă să afle dacă Rusia i-a respectat drepturile
Mai precis, cetățeanul Republicii Moldova a fost acuzat de regimul Putin că ar fi promovat „falsuri” despre armata Federației Ruse. Informația a fost confirmată pentru Newsmaker de Mihai Mîțu, secretar de stat în Ministerul de Externe.
Acesta spune că autoritățile de la Chișină urmează să verifice dacă cetățeanului moldovean i-au fost respectate drepturile și dacă acesta a avut parte de un proces echitabil.
Precizăm că Federația Rusă, sub regimul Putin, are un indice de 0,31 în „Human rights index”, adică de trei ori mai puțin decât țările democratice. Spre comparație, indici mai mici au doar dictaturile comuniste precum China (0,17) și Coreea de Nord (0,02), sau cele islamice, precum Iran (0,22), Yemen (0,18) sau Arabia Saudită (0,14).
Ce acțiuni întreprind autoritățile
„Autoritățile au primit aceste informații și noi încercăm să stabilim toate acțiunile care au fost întreprinse și care sunt următoarele acțiuni pe care Republica Moldova le va realiza în raport cu cetățeanul respectiv, reieșind din aceste drepturi pe care dânsul le are.
Autoritățile verifică dacă drepturile i-au fost respectate și a avut parte de un proces echitabil, dacă a avut parte de un apărător și monitorizează toate acțiunile realizate în raport cu judecarea cauzei dânsului”, a declarat Mihai Mîțu, secretar de stat în Ministerul de Externe.
Rusia condamnă oamenii care îndrăznesc să scrie despre războiul din Ucraina
Reamintim că Alexandr Somriakov, originar din Republica Moldova, dar care locuia în Rusia, la Krasnodar, a fost condamnat la șase ani de închisoare, în iulie 2023, pentru promovarea „falsurilor” despre armata rusă. Acestuia i-a fost, de asemenea, retrasă cetățenia rusă.
Acuzațiile politice contra lui Alexandr Somriakov au vizat postările acestuia despre bombardamentele ruse asupra unei maternități din Ucraina și a unui teatrului din Mariupol, în care se aflau adăpstiți copii, precum și cele despre uciderea de civili la Bucea.
Bărbatul a fost notificat în luna februarie despre retragerea cetățeniei ruse. Acest gest se bazează pe o lege semnată în aprilie 2023 de Vladimir Putin, potrivit căreia se retrage cetățenia dobândite celor condamnați pentru „informații false” despre armată și pentru acțiuni care creează „o amenințare la adresa securității naționale”.
De asemenea, regimul Putin a decis că invazia din Ucraina nu poate fi numită în public „război”, ci doar „operațiune militară specială”