Cetatea lui Ștefan de la Soroca, monumentul unic de la Nistru

Cetatea lui Ștefan de la Soroca, monumentul unic de la Nistru

Pe malul Nistrului, la Soroca, dăinuie de peste 500 de ani o cetate ridicată de Ștefan cel Mare, unică prin forma în care a fost construită. E unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Republica Moldova.

Tradiția locală spune că numele localității și cetății vine de la faptul că voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare, le-a dat constructorilor un termen - soroc - în care fortăreața de pe malul Nistrului să fie ridicată.

Cetatea Soroca, Ștefan și tătarii

Probabil ceva rațiuni militare l-au făcut pe marele domnitor să-și dorească, în cel mai scurt timp, o fortificație în acest loc. Era în ultimul sfert al veacului al XV-lea. Și, în acele vremuri, cetele de tătari aveau obiceiul să treacă prin vadurile Nistrului spre Moldova, după pradă sau trimiși de stăpânul lor de la Înalta Poartă, pentru a-i face rău veșnicului lor dușman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiul lui Ștefan, Petru Rareș, a decis să ridice o cetate adevărată, de piatră, în locul vechii fortificații de lemn și pământ.

Și astfel, la jumătatea veacului al XVI-lea, a fost ridicată Cetatea Soroca, clădită de un grup de zidari din Transilvania, conduşi de meşterul Iacob. Cel puțin așa spune o inscripţie în interiorul cetăţii: „A construit acest castel Iacob”.

Așa că Soroca n-a fost o cetate mare, cu două rînduri de ziduri, precum Suceava, Cetatea Albă sau Hotinul. Ci doar o mică fortăreață, un castel care să adăpostească o garnizoană suficientă încât să păzească fruntariile Țării Moldovei de tătari.

Cetatea Soroca, un monument unic

Dar, în ciuda dimensiunilor reduse, Cetatea Soroca este un monument unic în arhitectura construcţiilor defensive din Moldova medievală.

Are o formă circulară, iar diametrul curţii interioare este de 30,5 m. Fortificația are cinci turnuri, dintre care patru circulare şi unul prismatic, cel ce include pasajul de intrare. Turnurile sunt, toate, amplasate la distanţe egale.

Zidurile incintei au 3,05 metri grosime, în toate elementele, și o înălţime de 21 de metri, cu o evazare la nivelul solului. Și sunt adîncite cu temelii de încă 7 metri, pînă la stratul cu rocă dură.

Partea superioară a cetăţii e dominată de turnurile ce se ridicau deasupra curtinelor cu 4 metri și e înzestrată cu creneluri.

În interiorul cetăţii sunt trei rînduri de galerii de lemn, susţinute pe grinzi în consolă, pentru apărătorii cetăţii.

Cetatea Soroca înainte de restaurare ⇑⇓

Intrarea în cetate, dificilă pentru dușmani

În Cetatea Soroca se intra doar prin turnul prismatic, orientat spre Nistru și străbătut de un pasaj secţionat prin construirea a două porţi masive, precedate de o hersă. Sub pasaj se aflau și două capcane subterane.

Deasupra intrării se află capela cetăţii, cu intrarea de pe prima galerie. Capela avea un portal în arc ogival cu chenare din baghete, după modelul goticului moldovenesc.

Intrarea în odăile din turnuri se făcea prin galerii de lemn, legate între ele prin scări exterioare.

Pe „drumul de strajă”, amenajat lîngă crenelurile curtinelor și parţial, pe toată grosimea lor, era depozitat inventarul de apărare. Cetatea Soroca avea în centru și o fîntînă.

Cetatea Soroca, modificată de polonezi și restaurată recent

Cetatea de piatră construită din porunca lui Petru Rareș are și o foarte mare importanță istorică. Este contemporană clădirilor specifice Renașterii italiene, așa că are anumite trăsături asemănătoare cu multe dintre cetățile din nordul Italiei, mai ales cu castelul Caprarola.

Cetatea a fost modificată la sfârșitul secolului al XVII-lea, în timpul ce în ea se afla un efectiv de 2000 de soldați polonezi. Atunci au fost alipite pereţilor incintei 13 încăperi pentru păstrarea prafului de puşcă, iar deasupra lor au fost construite odăi pentru oșteni.

Iar spațiile dintre creneluri au fost astupate, lăsându-se doar orificii pentru tragerea cu arme uşoare. Și tot atunci au fost construite cazărmi în afara cetăţii, înconjurat cu un şanţ şi un val de pămînt, pentru soldații polonezi.

Cetatea Soroca a fost restaurată între 2013 și 2015, prin Proiectul transfrontalier „Bijuterii Medievale”, alături de Cetățile Hotin și Suceava. Totul prin Programul operațional comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană.

Pe 19 mai 2015, de Ziua internațională a Muzeelor, Cetatea Soroca și-a deschis porțile pentru vizitatori, cu un festival medieval.

sursa imaginilor: FB Cetatea Soroca, VisitMoldova