Cetatea interzisă a Devei

Cetatea interzisă a Devei

Turiştii care vor să vadă interiorul cetăţii mai au de aşteptat cel puţin trei ani, până când vor fi finalizate lucrările de renovare ce ar fi trebuit încheiate deja.

Principalul obiectiv turistic din Deva se transformă anevoios în unul de talie europeană, aşa cum ar dori edilii Devei. Lucrările de reabilitare a cetăţii au început în 2007 şi se vor termina cel mai devreme peste trei ani.

Între timp, turiştii trebuie să se mulţumească doar cu o plimbare cu monolinerul (ascensor pe şine - n.r.) şi cu priveliştea spectaculoasă asupra oraşului.

Călătorie de trei minute

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată ajuns în parcarea de la poalele Dealului Cetăţii, staţia inferioară a "telecabinei" te atrage automat, aşa încât aproape că nu-ţi dai seama când casie riţa îţi cere scurt 10 lei pentru un loc în ascensorul care se plimbă pe un plan înclinat. Scoţi banii, după care abia aştepţi să se mai adune câţiva clienţi, ca să nu fii chiar singur în monolinerul în care încap lejer 10 persoane.

Ascensorul se pune lent în mişcare, după care începe să trepideze uşor, pe şine. După vreo 50 de metri, panta devine şi mai înclinată. Cu fiecare metru, în faţă ţi se dezvăluie mai bine Lunca Mureşului, iar în dreapta, printre copaci, se văd din ce în ce mai multe blocuri din Deva. Cele trei minute ale călătoriei trec repede, dar îţi solicită din plin memoria vizuală.

Panoramă asupra Devei

La staţia de sus a "telecabinei" te întâmpină un paznic între două vârste, iar imediat, pe dreapta, dintr-un chioşc cu multe lucruri kitsch, se aude muzică de la un post de radio. Dintre puţinele suveniruri cu un oarecare bun-gust ies în evidenţă doar câteva tricouri cu profilul Cetăţii Devei care, probabil, se va şterge după prima spălare, deşi costă 18 lei bucata.

În faţa chioşcului, două bănci obişnuite, probabil aduse de undeva de prin oraş, două măsuţe mici din plastic, de genul celor de pe litoral, şi o umbrelă mare îţi oferă loc pentru repaus. La 10 metri pe alee, în sus, două panouri cu informaţii despre cetate, dintre care unul spart, marchează zona special "amenajată" pentru turişti.

Lângă panouri, un şir de scări din lemn, cu balustrade solide, urcă spre incinta centrală a cetăţii (numită tehnic "incinta 1"). Însă, fiind doar pentru muncitorii care lucrează la reabilitarea cetăţii, capătul scărilor e închis de două uşi prinse cu un lacăt. Nu-ţi rămâne decât să-ţi continui plimbarea pe cărarea de lângă zidul sudic al incintei secundare şi să ad miri orăşelul ce se aşterne la mai bine de 150 de metri sub picioare.

Mai puţini turişti

Cei de la Primăria Deva zic că numărul turiştilor care urcă până în cetate a scăzut în ultimii doi ani. Pe lângă criza economică, şi închiderea incintei principale a contribuit la diminuarea numărului de vizitatori.

Totuşi, curioşii nu se lasă şi urcă ori pe jos, pe cărarea care începe de lângă parcul din Centrul Istoric al Devei, ori cu "telecabina". "Vin destul de des aici pentru că-mi place priveliştea. Abia aştept să văd şi cetatea, pe interior, cum or s-o refacă", spune Viorel Vizitiu (35 de ani), din Hunedoara.

Sebastian Gheorghe (27 de ani), din Reşiţa, spera ca măcar anul acesta să aibă norocul de a vizita cetatea şi în interior. "Am fost şi anul trecut şi tot închisă era cetatea. Măcar e bine că ai o privelişte superbă de aici", conchide tânărul.

Făcută în secolul al XIII-lea

Cetatea Devei a fost ridicată pe o aşezare antică, la începutul secolului al XIII-lea. Mai târziu, Ioan (Iancu) de Hunedoara a transformat-o în castel nobiliar. În 1848, cetatea a fost folosită ca sediu al trupelor imperiale ce au înăbuşit revoluţia maghiară, iar în 1849 a sărit în aer în urma unei deflagraţii din magazia cu praf de puşcă.

Mormântul lui David Francisc, întemeietorul religiei unitariene, nu a fost însă afectat, el devenind, mai ales în ultimii ani, loc de pelerinaj în special pentru turiştii unguri şi austrieci.

INCINTA 1. Interiorul cetăţii a fost închis pentru turişti încă din 2007 şi va fi deschis abia în 2013 Foto: Remus Suciu

COSTURI Proiect de milioane de euro

Cetatea Devei are trei incinte, numerotate dinspre centru spre exterior, iar reabilitarea incintei principale (incinta 1) a început în 2007. Deşi ar fi trebuit deja finalizate, lucrările vor mai dura cel puţin un an. Valoarea totală a lucrărilor necesare pentru incinta 1 se ridică la 25 de milioane de lei, sumă pe care Primăria Deva îşi propusese să o asigure printr-un credit. Până la urmă, a reuşit să împrumute doar 2 milioane de lei.

Pentru celelalte două incinte sunt necesare 9 milioane de euro, iar Primăria Deva a obţinut o finanţare europeană de aproximativ 6,5 milioane de euro.

Proiectul prevede, pe lângă restaurarea zidurilor, a căilor de acces şi a celor două porţi, şi amenajarea unor spaţii de expoziţie la porţile 1 şi 2 precum şi în sala artileriştilor, sisteme moderne de iluminat, precum şi prelungirea unei străzi a oraşului până aproape de prima poartă. Această parte a proiectului de reabilitare se află acum în procedura de achiziţii publice. Durata proiectului cu finanţare europeană este de 30 de luni.