CET Constanţa taie apa caldă către populaţie pentru o datorie nerecunoscută de RADET
- Feri Predescu
- 25 iulie 2016, 18:10
Scandal între CET şi RADET Constanţa pe tema datoriilor pe care regia le-ar avea către furnizorul de energie termică. Se contrazic pentru o suma de 40 milioane de euro. CET Constanţa ameninţă RADET că dacă până în această seară nu primeşte o parte consistentă din această datorie, mâine dimineaţă taie apa caldă. Constănţenii vor face baie cu apă rece iar turiştii în mare. Marţi, pe litoral, temperaturile maxime vor fi de 32 grade Celsius.
RADET Constanţa a primit în data de 15 iulie o notificare de la CET, dată publicităţii abia azi, în care regia este somată să plătească o datorie uriaşă. „În măsura în care, în termen de 10 zile de la data primirii prezentei nu veţi achita din totalul datoriilor scadente pe care le înregistraţi, în valoare de 191 060 451, 60 de lei, sume îndestulătoare penru asigurarea continuităţii activităţii de producere a energiei termice necesare populaţiei , instituţiilor publice,şi agenţilor economici de pe raza municipiului Constanţa, ne vedem nevoiţi să întrerupem livrarea energiei termice către dumneavoastră. ..Existenţa unor datorii ale RADET Constanţa într-un cuantum considerabil determină o situaţie financiară foarte dificilă a Societăţii Electrocentrale Constanţa SA, situaţie ce este susceptibilă a conduce chiar la oprirea activităţii societăţii”.
Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, nu recunoaşte datoria pretinsă de CET. El susţine că ar fi vorba despre o datorie istorică, începând din 2004, în care plăţile pentru subvenţia de la bugetul de stat ar fi fost efectuate cu întârziere de către guvern. „Motiv pentru care pe relaţia contractuală Electrocentrale-RADET, la facturile emise pentru cantitatea de energie consumată, neplătindu-se banii din subvenţie la timp, s-au acumulat penalităti de intârziere”, explică directorul RADET. Plus că, din octombrie 2014, de când Electrocentrale Constanţa s-a desprins din ELCEN Bucureşti „RADET Constanţa, prin cont escrow, achită zilnic către Electrocentrale, astfel încât avem achitate, la zi, facturile emise în această perioadă”.
Scandalul continuă.Primarul Decebal Făgădău acuză conducerea CET Constanţa de „impotenţă managerială” şi îi cere demisia. Conducerea CET, prin directorul comercial, Dumitru Tamaş, admite că începând din 26 iulie poate opri furnizarea apei calde dar, cel mai probabil, nu se va întâmpla pentru că, împreună cu ministerul Energiei, se caută soluţii de rezolvare. Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, a declarat pentru EVZ că marţi dimineaţă va convoca, de urgenţă, într-o şedinţă atât conducerea RADET cât şi a CET Constanţa precum şi pe primarul Decebal Făgădău. „Nu-i de joacă, oamenii nu trebuie să aibă de suferit”, a spus prefectul.