„Cerul nu mai este o limită”. Comisia Europeană a anunțat când vor putea vorbi la telefon în avion clienții companiilor aeriene din UE

„Cerul nu mai este o limită”. Comisia Europeană a anunțat când vor putea vorbi la telefon în avion clienții companiilor aeriene din UE Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Pasagerii care călătoresc cu avioanele companiilor aeriene din Uniunea Europeană au primit o veste bună. Potrivit Comisiei Europene, măsura intră în vigoare anul viitor.

Comisia Europeană (CE) are o veste bună pentru pasagerii companiilor aeriene de Uniunea Europeană. La bordul aeronavelor va fi disponibilă tehnologia 5G. CE a informat că a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvențe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

Acest lucru înseamnă că pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE își vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă. Așadar, ei vor putea chiar și să vorbească la telefon în timp ce se află în aer.

Termenul limită pe care UE îl are pentru a pune la dispoziție benzile de frecvență 5G pentru zborurile comerciale este 30 iunie 2023. Ulterior, este foarte probabil ca pasagerii să nu mai fie nevoiți să își activeze „modul avion” pe telefoanele lor. Odată ajunși la bordul aeronavei vor putea să își folosească telefoanele mobile pentru convorbiri. De asemenea, vor putea să folosească aplicații pentru care este nevoie de datele mobile pentru a se uita la filme să să ascult muzică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cerul nu mai e o limită”

Comisarul european responsabil penru piața internă Thierry Breton a afiirmat că „Cerul nu mai e demult o limită când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate”. UE a rezervat încă din 2008 anumite benzi de frecvență pentru cursele de pasageri. Acestea au drept scop oferirea de acces la Internet în timpul zborului. Totuși, serviciul pe care UE a încercat să îl implementeze s-a dovedit a fi extrem de lent pentur că se baza pe un satelit pentru a stabili o conexiune între avion și un releu de la sol.

Noul sistem are avantajul că dispune de o viteză de transfer mult mai rapidă, oferită de infrastructura 5G. Viteza Internetului va putea fi chiar și de peste 100Mbs. Acest lucru le-ar permite călătorilor chiar să descarce filme de câteva minute. În momentul de față, pasagerii sunt rugați să activeze . Ei trebuie să facă acest pas pentru că exista posibilitatea ca interferențele ar putea afecta sistemele automatizate de control al zborului. Experiența a arătat că acest risc este extrem de redus, dar pasagerii sunt în continuare rugați să-și închidă telefoanele în timpul zborului.

SUA au cerut amânarea introducerii 5G. Oficialii americani au invocat „potențiale riscuri pentru aviație”.  Secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg, şi şeful Administraţiei Aviatice Federale (FAA), Steve Dickson, au solicitat operatorilor de telefonie mobilă AT&T şi Verizon, principalele companii din domeniu din Statele Unite, să amâne cu până la două săptămâni lansarea noilor benzi de frecvenţă 5G, programată pentru 5 ianuarie, informează BBC.