Serviciile secrete germane: China încearcă prin „atacuri cibernetice să-şi atingă scopul de a deveni putere mondială”

Serviciile secrete germane: China încearcă prin „atacuri cibernetice să-şi atingă scopul de a deveni putere mondială” Sursă: Michael Borgers | Dreamstime.com

Serviciile secrete germane au avertizat că statul chinez încearcă să-şi însușească expertiză economică şi științifică din Germania. Este posibil să folosească tehnologia, inclusiv infrastructura 5G, sau puterea economică pentru a-și implementa ideile, a avertizat Bruno Kahl, președintele Serviciului german de informaţii externe (BND).

Într-o audiere parlamentară care a atins o serie de chestiuni de securitate, șefii agențiilor de informații externe și interne germane au declarat că este nevoie de mare prudență cu privire la spionajul industrial chinezesc.

„Trebuie să fim vigilenţi în ceea ce priveşte migraţia expertizei” provenind din Germania, a declarat preşedintele Serviciului german de informaţii externe (BND), Bruno Kahl, în cadrul unei audieri cu deputații din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

China se pregătește să devină prima putere mondială furând

China „încearcă prin atacuri cibernetice să-şi însuşească în Germania expertiză ştiinţifică şi economică pentru a-şi atinge în 2049”, când se va marca un centenar de la preluarea puterii de către comunişti, obiectivul de a fi prima putere mondială, a adăugat Kahl.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Există multă încredere şi naivitate în domeniul ştiinţific care nu sunt adecvate”, a mai avertizat el.

Aceeaşi neîncredere faţă de Beijing a fost transmisă şi de preşedintele Oficiului federal pentru protecţia Constituţiei (informaţiile interne), Thomas Haldenwang, audiat de asemenea de deputaţii germani.

El a avertizat încă o dată asupra pericolelor pe care le-ar putea prezenta controlul importantelor infrastructuri tehnice de către companii chinezeşti.

Thomas Haldenwang: mizele în infrastructura critică ar putea deschide ușa spre sabotaj și influență asupra opiniei publice

Nu trebuie să ajungem la o situaţie în care statul chinez ar putea „avea o influenţă asupra politicii în Germania prin intermediul acestor infrastructuri”, a spus el.

Dependenţa economiei germane faţă de China este din ce în ce mai mult un subiect de preocupare pentru Berlin, care face apel la marile companii să-şi diversifice parteneriatele.

Însă, acestea din urmă nu sunt, în mod vizibil, gata să spună adio acestei pieţe uriaşe. Joia trecută, compania Volkswagen a anunţat o investiţie de 2,4 miliarde de euro într-un parteneriat între ramura sa de software Cariad şi firma chinezească Horizon Robotics, specializată în inteligenţa artificială, pentru a dezvolta condusul autonom în China, informează Agerpres.