Cerneala pentru tatuaje. Pericolul ascuns, despre care nimeni nu vorbește

Cerneala pentru tatuaje. Pericolul ascuns, despre care nimeni nu vorbește Sursa foto: Arhiva EVZ

Cerneala pentru tatuat poate conține milioane de bacterii potențial periculoase. Aceasta este concluzia unei noi cercetări realizate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

„În lumina rezultatelor studiului nostru, dorim să subliniem importanța monitorizării continue a acestor produse pentru a asigura siguranța microbiologică a cernelurilor pentru tatuaje”, a declarat Seong-Jae (Peter) Kim, microbiolog la Centrul Național pentru Cercetare Toxicologică al FDA din Jefferson, Arkansas. Kim este autorul principal al raportului publicat în jurnalul Applied and Environmental Microbiology.

Cerneala nu e deloc sigură!

”Deoarece cerneala este injectată adânc în piele, unde unele bacterii pot prospera, cerneala de tatuaj contaminată poate cauza infecții și leziuni grave”, a declarat Linda Katz, coautor al studiului și director al Biroului de Cosmetice al FDA.

„Patogenii din aceste cerneluri pot călători de la locul injecției prin sânge și limfă. Așa ajung în alte părți ale corpului”, a spus Katz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bacteriile pot cauza complicații cum ar fi endocardita, o inflamație mucoasei inimii. Sau șocul septic, răspunsul extrem al corpului la o infecție care poate duce la insuficiență multi-organică.

Dacă nu este tratat rapid, „șocul septic poate duce rapid la leziuni tisulare. Apoi la insuficiența organelor și, în final, la moarte”, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Alte simptome mai frecvent raportate includ erupții cutanate la locul injecției. Și impetigo, o infecție bacteriană a pielii extrem de contagioasă. Apoi, erizipel, o erupție cutanată roșie și sensibilă. Și celulită, o infecție profundă a pielii care necesită tratament cu antibiotice, conform lui Katz.

Atenție și la mărime

Persoanele cu multiple sau mari tatuaje sunt mai expuse riscului de cerneală contaminată. Tatuajele mai mari cresc probabilitatea expunerii la microorganisme.

Concluziile studiului nu sunt surprinzătoare, a spus John Swierk. El este profesor asistent de chimie la Universitatea Binghamton, Universitatea de Stat din New York.

Tatuaje

Tatuaje. Sursa foto: Pixabay

„Știm de contaminarea cernelurilor pentru tatuaje. Este o apariție comună”. „O parte din problemă este că nu există o metodă standardizată la nivel de industrie pentru sterilizarea cernelurilor. Studiul actual subliniază necesitatea unor procese bune și standardizate de fabricație în industria cernelurilor pentru tatuaje.”

În SUA, industria tatuajelor colaborează tot mai mult cu organismele de reglementare pentru a asigura conformitatea cu standardele de siguranță, a spus Selina Medina. Selina este artist tatuator și director de cercetare la Alianța Tatuatorilor Profesioniști. O alianță non-profit a artiștilor dedicată promovării sănătății și siguranței tatuajelor.

„Producătorii investesc în tehnologii avansate de sterilizare”, a mai spus Medina.

„Aceasta include utilizarea de procese îmbunătățite de control al calității.”

Numărul bacteriilor ar trebui să fie zero

Ultimul studiu a testat 75 de mostre de cerneală sigilată pentru tatuaje vândute în Statele Unite de 14 producătoriUnele dintre mostre erau etichetate ca sterile.

Cercetătorii au descoperit că 26 de mostre de la 10 producători, adică 35% din setul de mostre, aveau un anumit grad de contaminare bacteriană. Deși majoritatea mostrelor au arătat număr de bacterii mai mic de 250 CFU (unități formatoare de colonii) pe gram, câteva mostre conțineau număr de bacterii de până la 10 la puterea a cincea 5, a spus Katz.

Fiecare CFU reprezintă creșterea unei colonii dintr-un singur microb. Astfel încât 10 la puterea a cincea echivalează cu 100.000 de bacterii pe gram.

Studiile anterioare ale FDA au găsit 35% din cernelurile sigilate cu număr de bacterii de până la 10 la puterea a 8 CFU.

Această cantitate ar trebui să fie zero, a spus expertul în boli infecțioase Dr. Robert Schooley. Un profesor în divizia de boli infecțioase și sănătate publică globală la Universitatea din California.

„Nivelul de bacterii din materialele care sunt injectate în piele sau care intră în contact cu pielea rănită ar trebui să fie 'nedetectat'”, a spus Schooley.

„O altă problemă este că tatuajele au fost, de asemenea, asociate cu transmiterea infecțiilor virale. Inclusiv hepatita C, hepatita B și HIV”, a mai spus Schooley.

„Faptul că atât de multe cerneluri nu au trecut testele de sterilitate sugerează că și alte organisme, cum ar fi virușii și fungii, pot trece neobservate”, a spus el.

Cum să te protejezi

Artiștii tatuatori pot lua deja măsuri pentru a evita contaminarea, a spus Medina.

Transparența cu clienții este esențială. Artiștii ar trebui să comunice deschis despre pașii pe care îi fac pentru a asigura siguranța cernelurilor”.

„Înainte de a folosi noi loturi de cerneală, unii își fac propriile teste. Acestea pot include teste microbiologice pentru a detecta posibila contaminare.”

În plus, artiștii tatuatori pot resteriliza cernelurile înainte de aplicare. Se utiizează o mașină cu abur pentru a aplica presiune și temperatură înalte pentru a elimina bacteriile.

Modul în care un artist manevrează cerneala în timpul lucrului la un tatuaj este, de asemenea, esențial. De exemplu, utilizarea aceleași mănuși pentru a atinge un client și sticla de cerneală este un pericol care poate duce la contaminarea cernelii.

Revista presei