Cercetătorii susțin că sateliții Starlink ar putea fi distruși de armata chineză într-un război
- Dosofteea Lainici
- 25 mai 2022, 21:43
Cercetătorii militari chinezi spun că țara trebuie să poată dezactiva sau distruge sateliții Starlink ai SpaceX dacă aceștia amenință securitatea națională.
Potrivit unui articol publicat luna trecută, China trebuie să dezvolte capabilități anti-sateliți, inclusiv un sistem de supraveghere cu o sensibilitate fără precedent pentru a urmări și monitoriza fiecare satelit Starlink. Studiul a fost condus de Ren Yuanzhen, cercetător la Institutul de Urmărire și Telecomunicații din Beijing, sub forța de sprijin strategic a PLA. Printre coautorii au fost și câțiva oameni de știință seniori din industria de apărare din China.
Ren și colegii săi nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii și nu este sigur în ce măsură opinia lor reprezintă o poziție oficială a armatei sau a guvernului chinez. „Ar trebui adoptată o combinație de metode hard kill pentru a face ca unii sateliți
Starlink să-și piardă funcțiile și să distrugă sistemul de operare”, au spus aceștia. Starlink este cel mai ambițios proiect de comunicații prin satelit de până acum, oferind servicii de internet pentru utilizatorii comerciali și militari din întreaga lume. Fondatorul SpaceX, Elon Musk, s-a bucurat de o popularitate uriașă în China ca model de urmat pentru inovare. Dar criticile la adresa lui Musk și a companiilor sale au crescut semnificativ după ce doi sateliți Starlink s-au apropiat periculos de mult de stația spațială chineză anul trecut.
Ren a estimat că dronele militare americane și avioanele de luptă și-ar putea crește viteza de transmisie a datelor de peste 100 de ori cu o conexiune Starlink. SpaceX a semnat un contract cu Departamentul de Apărare al SUA pentru a dezvolta o nouă tehnologie bazată pe platforma Starlink, inclusiv instrumente sensibile capabile să detecteze și să urmărească armele hipersonice care călătoresc cu de cinci ori viteza sunetului sau chiar mai repede în atmosfera Pământului.
Sateliții Starlink sunt echipați cu propulsoare de ioni care le permit să schimbe rapid orbitele pentru o mișcare ofensivă împotriva țintelor de mare valoare din spațiu, potrivit echipei lui Ren. Cu peste 2.300 de sateliți pe orbită, Starlink este considerat indestructibil, deoarece sistemul își poate menține funcționarea corectă după pierderea unor sateliți.
Un proiect similar
Amploarea, complexitatea și flexibilitatea fără precedent ale Starlink ar forța armata chineză să dezvolte noi capabilități anti-satelit. De exemplu, ar fi posibil ca sateliții care transportă sarcini militare utile să fie lansate în mijlocul unui lot de ambarcațiuni comerciale Starlink, au sugerat ei. Prin urmare, armata chineză trebuia să-și modernizeze sistemele existente de supraveghere spațială pentru a obține imagini foarte clare ale acestor sateliți mici pentru ca experții să identifice caracteristicile neobișnuite.
China susține că a dezvoltat deja numeroase dispozitive de imagistică cu laser la sol care pot fotografia sateliții care orbitează la o rezoluție milimetrică, dar pe lângă imaginile optice și radar, țara trebuie să poată intercepta semnale de la fiecare satelit Starlink pentru a detecta orice potențială amenințare, potrivit lui Ren.
"Constelația Starlink constituie un sistem descentralizat. Confruntarea nu se referă la sateliți individuali, ci la întregul sistem. Acest lucru necesită niște măsuri cu costuri reduse, de mare eficiență", au spus cercetătorii fără a detalia metodele de atac.
Oamenii de știință chinezi au dezvoltat lasere pentru orbirea sau deteriorarea sateliților, nano-sat-uri care pot fi lansate în număr mare pentru a paraliza sateliții mai mari și arme cibernetice pentru a pirata rețeaua de comunicații prin satelit, potrivit Business Insider.
China a lansat un proiect similar cunoscut sub numele de Xing Wang — StarNet — pentru a oferi acces la internet la scară globală. Sistemul StarNet va avea doar câteva sute de sateliți, dar va atinge performanțe ridicate prin conectarea cu alți sateliți chinezi pentru a forma o infrastructură informațională de mare viteză, puternică și rezistentă, cu tehnologie de ultimă oră, cum ar fi comunicațiile laser și IA, potrivit autorităților chineze.