Ficat artificial dezvoltat în spațiul cosmic. O nouă revoluție în medicină

Stația Spațială Internațională Sursa foto: EVZ

Cercetătorii sunt pe cale să realizeze o nouă descoperire revoluționară pentru sănătatea umană. Spațiul cosmic favorizează dezvoltarea unor organe artificiale pentru transplant.

Oamenii de ştiinţă au cultivat mai multe organe în miniatură pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care orbitează deasupra Pământului. Iar rezultatele sunt încurajatoare. Anunțul a fost făcut la Congresul clinic al Colegiului American al Chirurgilor, în San Francisco.

Cercetătorii pregătesc un nou experiment

Oamenii de ştiinţă cred că microgravitaţia ar putea ajuta la creşterea „organoizilor” de ficat. Cercetătorii anunță un nou experiment prin care acest organ va fi dezvoltat în spațiul cosmic. Acesta va fi utilizat în cercetarea medicală şi chiar în operaţiile de transplant, în viitor. Este de așteptat ca experimentele cu țesut hepatic, programate pe Stația Spațială Internațională să ofere alternative artificiale la ficatul pentru transplant.

Astfel, organoizii de ficat vor fi transportați la bordul Staţiei Spaţiale în cadrul unui studiu. Oamenii de știință implicați vor să descopere dacă microgravitaţia poate încuraja creşterea ţesutului sănătos cu un aport sanguin suficient. Cercetarea va duce la obţinerea unor ţesuturi şi organe personalizate, crescute în spaţiu. Iar acestea vor fi utilizate în operațiile de transplant.

În cadrul a două experimente viitoare, cercetătorii vor să testeze cât de bine creşte ţesutul hepatic în condiţii de microgravitaţie. Ei experimentează o nouă tehnologie concepută pentru a menține țesutul în viață și foarte rece, astfel încât să poată fi adus pe Pământ în condiții de siguranță.

„Scopul meu final pentru aceste ţesuturi, dacă ele fac ceea ce ne imaginăm şi sperăm că sunt capabile să devină cu ajutorul microgravitaţiei, este de a folosi aceste ţesuturi pentru terapie. Ţesuturile ar putea fi transplantate pentru a trata o varietate de boli şi tulburări ale funcţiei hepatice”, a declarat dr. Tammy Chang, profesor de chirurgie la Universitatea din California, San Francisco.

Transplant de organe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Experiment pe Stația Spațială Internațională

Cercetătorii au mai cultivat organe în miniatură pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în spațiul cosmic. Potrivit acestora, cultivarea țesuturilor în laboratoarele de pe Pământ poate fi o sarcină dificilă. Gravitația trage celulele în contact cu vasele de laborator, iar acest lucru le poate afecta dezvoltarea. De asemenea, celulele sunt supuse unui stres excesiv deoarece, pentru a le menţine suspendate în timp ce cresc, vasul trebuie agitat.

Lucrurile sunt mult mai simple în spațiul lipsit de gravitație, iar studiul are potențialul de a revoluționa viitorul ingineriei ţesuturilor şi al transplantului de ficat. Cercetătorii  consideră că celulele s-ar putea dezvolta mai bine într-un mediu de microgravitaţie susţinut şi de înaltă calitate, precum cel de pe ISS.

Stația Spațială oferă un mediu unic de microgravitaţie în care celulele din afara corpului uman se comportă similar cu cele din interior.

Cercetători. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii se pregătesc pentru 2025

Experimentul cu ţesuturi hepatice va zbura spre Stația Spațială la începutul anului 2025. Cercetătorii vor să dezvolte un bioreactor personalizat, denumit „Tissue Orb”. Este un concept menit să faciliteze autoasamblarea ţesuturilor în mediul fără greutate din spaţiu.

„Scopul nostru este să dezvoltăm tehnici robuste de conservare care să ne permită să aducem ţesuturi funcţionale pe Pământ, unde acestea pot fi utilizate pentru o serie de aplicaţii biomedicale, inclusiv modelarea bolilor, testarea medicamentelor şi, eventual, implantarea terapeutică”, a adăugat dr. Chang.

Oamenii de știință au precizat că țesuturile vor fi cultivate la bord timp de două săptămâni. Apoi vor fi puse într-o soluţie de conservare și vor fi aduse pe Pământ pentru analize.

Într-un al doilea studiu experimental, cercetătorii vor testa un sistem de super-răcire pentru aducerea pe Pământ a ţesuturilor vii. Aceste experiment este programat tot pentru anul 2025 sau pentru începutul anului 2026.