Haven-1, prima stație spațială privată din lume. Condiții de lux orbitor

Haven-1, prima stație spațială privată din lume. Condiții de lux orbitorHaven 1 / Sursa foto: captura YouTube

Stația spațială privată Haven-1 are interioare de hotel de 5 stele și urmează să fie lansată anul viitor. Dispune de paturi queen-size, o sală de sport ultramodernă și interioare din lemn de arțar.

Spații luxoase pe Haven-1

Lucrurile se îmbunătățesc pentru viitorii călători în spațiu. Interioarele din prima stație spațială privată din lume au fost dezvăluite înainte de lansarea care va avea loc anul viitor.

Numită Haven-1, stația spațială este mult mai modernă și mai spațioasă decât ISS, având paturi de dimensiuni queen-size, o sală de sport de ultimă generație și interioare din lemn de arțar.

Designul pentru Haven-1, făcut de Peter Russell-Clarke

Haven-1 este creația firmei americane de tehnologie spațială Vast, care a colaborat cu designerul de renume mondial Peter Russell-Clarke, pentru design.

Astronauții care trăiesc în gravitație zero prezintă provocări unice de design”, a spus Russell-Clarke, care a lucrat anterior cu Apple.

Crearea unui mediu care este atât extrem de eficient, cât și natural reconfortant, duce la rezultate complet noi.

Interioarele Haven-1 sunt fără precedent, proiectate cu precizie și concepute cu sensibilitate pentru a asigura bunăstarea ocupanților săi, în spațiu.

Din exterior, Haven-1 arată ca orice altă navă spațială

Cu toate acestea, interiorul este mult mai cald și primitor decât cel al ISS, cu interioare din lemn de arțar în întregime.

„În mod notabil, suprafețele interioare ale Haven-1 sunt moi și căptușite pentru a oferi o componentă de siguranță suplimentară pentru echipaj și vizitatori, în timp ce plutesc prin interior”, a explicat Vast.

Somnul, în lipsa gravitației, o problemă pentru astronauți

Fără gravitație, care să te mențină orizontal, somnul în spațiu a reprezentat o provocare pentru astronauți în trecut.

Cu toate acestea, Vast speră să rezolve această problemă a somnului, proiect aflat în curs de brevetare.

Haven 1 - interior 1 / Sursa foto: vastspace.com

„Patul are aproximativ dimensiunea unui pat queen, oferă o cantitate personalizată de presiune uniformă pe parcursul nopții și se potrivește atât celor care dorm pe o parte, cât și celor care dorm pe spate”, a explicat Vast.

Zona comună va fi multifuncțională

Zona Comună principală are o capacitate de 24m³ și va servi ca un centru multifuncțional, unde echipajul poate mânca, face exerciții, efectua experimente de laborator și se poate relaxa.

Celele patru camere private ale echipajului stației se află deasupra și dedesubtul coridorului principal și oferă astronauților un spațiu pentru a se odihni și a se relaxa.

„Puțin mai mari decât cabinele echipajului de la bordul ISS, aceste camere personale extinse sunt concepute în mod unic, pentru a permite schimbarea, divertismentul, comunicarea online cu cei dragi de pe Pământ (posibilă datorită conectivității SpaceX Starlink) și, cel mai important, un somn odihnitor”, a declarat Vast.

O masă pliabilă poate fi pliată în podea când nu este folosită, în timp ce astronauții vor putea privi spre Pământ printr-o fereastră de observație extinsă.

Sala de sport ultramodernă pe Haven-1

Între timp, astronauții vor putea rămâne activi în sala de sport ultramodernă, dotată cu un sistem de benzi de rezistență.

„Sistemul de benzi de rezistență din zona comună are ancore pentru corp și stații pentru rutine de exerciții personalizate care vizează fitnessul osos, muscular și cardiovascular,” a spus Vast.

Haven 1 - interior 2 / Sursa foto: vastspace.com

Sistemul este capabil să efectueze atât exerciții de rezistență liniare, cât și rotative, concentrându-se atât pe sănătatea musculo-scheletică a părții superioare, cât și a celei inferioare a corpului.

Experiența de pe ISS folosită pentru Haven-1

Astronautul veteran al NASA Andrew Feustel a petrecut peste 225 de zile în spațiu pe ISS și a jucat un rol esențial în consilierea Vast privind stația spațială.

„De la comunicare și conectivitate, la spațiul privat și interacțiunea cu ceilalți de la bord, până la avansarea progresului uman pe Pământ și dincolo de el, fiecare detaliu a fost conceput având experiența astronautului în centrul muncii noastre,” a spus Feustel.

Ceea ce au experimentat pe ISS explorează modul în care viața în microgravitație afectează corpul uman, atât fizic, cât și psihologic, și o concluzie este că designul intuitiv nu este un lux în acest sens: este esențial pentru a asigura că astronauții pot lucra și trăi în spațiu fără probleme.

„Să vedem designul Haven-1 rezolvând multe dintre provocările cu care ne-am confruntat la bordul ISS și să folosim progresul pe care l-am făcut acolo pentru a ne asigura că putem face acest lucru pe termen lung, având grijă de noi înșine, este pur și simplu extraordinar.”

Deși costul construirii Haven-1 nu a fost dezvăluit, Vast spune că va investi aproximativ 1 miliard de dolari până la lansarea stației.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei