Aproximativ trei sferturi din rezervele totale de combustibili fosili nu ar mai trebui folosite, dacă umanitatea vrea să evite o schimbare climatică periculoasă, spun cercetătorii britanici în publicaţia Nature, informează BBC în ediţia sa de astăzi.
Peste 100 de ţări s-au alăturat efortului de a păstra creşterea temperaturii sub două grade Celsius. Dar oamenii de ştiinţă spun că, fără reduceri majore ale consumului de combustibili fosili, se va ajunge la creşterea de două grade până în 2050.
Ei mai spun că politicienii ar trebui să se concentreze pe limitarea emisiilor totale de dioxid de carbon, decât pe stabilirea unui nivel de emisii anuale.
Până acum, direcţia adoptată a fost stabilizarea emisiilor anuale la un nivel care va evita un impact climatic major. Însă acest grup de cercetători susţine că nu este o soluţie bună.
„Pentru a evita o schimbare periculoasă, va trebui să limităm cantitatea totală de carbon pe care o trimitem în atmosferă, nu doar rata emisiei din fiecare an”, a declarat Myles Allen de la Universitatea Oxford.