Cercetătorii au demonstrat că persoanele în vârstă au o bunăstare mentală mai mare față de tineri 

Cercetătorii au demonstrat că persoanele în vârstă au o bunăstare mentală mai mare față de tineri 

În ciuda faptului că prezintă semne de performanță cognitivă mai slabă, adulții în vârstă tind să aibă o bunăstare mentală mai mare în comparație cu adulții mai tineri, potrivit unui nou studiu.

Un studiu publicat luna aceasta în Psychology and Aging de către cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine indică faptul că adulții de peste 60 de ani au arătat o bunăstare mentală mai mare, dar performanțe cognitive mai slabe decât adulții mai tineri. Adulții în vârstă de 20 de ani au avut tendința de a avea mai multă experiență cu anxietatea, depresia și singurătatea decât seniorii.

Studiu făcut pe adulți

Cercetătorii au eșantionat 62 de adulți tineri sănătoși în vârstă de 20 de ani și 54 de persoane cu vârsta peste 60 de ani. Studiul a analizat sănătatea mintală a participanților și le-a pus să îndeplinească mai multe sarcini cognitive, folosind electroencefalografia (EEG) pentru a le măsura activitatea creierului. Anxietatea, depresia și singurătatea au fost factorii de bunăstare mentală măsurați la fiecare participant.

Adulții mai în vârstă au avut mai multe probleme la finalizarea testelor de cogniție, dar au afișat niveluri mai ridicate de bunăstare mentală. Rezultatele EEG au arătat că participanții mai în vârstă au avut mai multă activitate în partea creierului în care indivizii pot visa cu ochii deschiși

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am vrut să înțelegem mai bine interacțiunea dintre cogniție și sănătatea mintală în timpul îmbătrânirii și dacă acestea se bazează pe activarea unor zone ale creierului similare sau diferite”, a declarat Jyoti Mishra, director al NEATLabs și autor principal al studiului.

Apogeul performanței cognitive

Pe de altă parte, adulții mai tineri au arătat mai multă activitate în cortexul lor prefrontal dorsolateral, rezultând performanțe mai bune pentru testele de cogniție. Cortexul este partea a creierului cu sistemul de control executiv și tinde să se degradeze în timp odată cu vârsta, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, adulții în vârstă care s-au descurcat bine la sarcinile cognitive și-au folosit cortexul frontal inferior, zona creierului folosită pentru a evita distragerile.

„Avem tendința de a crede că oamenii în vârstă de douăzeci de ani se află la apogeul performanței cognitive, dar este și o perioadă foarte stresantă din viața lor, așa că atunci când vine vorba de bunăstarea mentală, pot fi lecții de învățat de la adulții în vârstă și creierul lor”, a spus Mishra, potrivit Fox News.