Evenimentul Zilei > International > Cerceii Elenei Lupescu, la licitație în Marea Britanie! VEZI pentru ce sumă s-au adjudecat
Cerceii Elenei Lupescu, la licitație în Marea Britanie! VEZI pentru ce sumă s-au adjudecat

Cerceii Elenei Lupescu, la licitație în Marea Britanie! VEZI pentru ce sumă s-au adjudecat

Cerceii cu perle pe care regele Carol al II-lea i-a dăruit amantei sale, Elena Lupescu, au fost vânduţi cu 1,4 milioane de lire sterline la o licitaţie în Marea Britanie.

Prețul cerceilor a fost aproximat  la până 120.000 de lire sterline (146.850 de euro) și a ajuns la 1,4 milioane de lire sterline (1.716.951 de euro).
La această sumă s-a adăugat comisionul casei de licitaţii, preţul final al bijuteriilor ajungând la 1.661.600 de lire sterline (1.962.229 de euro).

Licitaţia a fost organizată ieri, de casa Woolley and Wallis din Salisbury.

Regele Carol al II-lea i-a făcut cadou amantei sale, Elena Lupescu, acești cercei, ea la rândul ei unei lăsându-i moștenire unei femei britanice din Wiltshire.
Moștenitoarea nu le-a cunoscut valoarea, așa că i-a ţinut într-un sertar pentru că îi considerea prea opulenți.
Fiecare cercel este alcătuit dintr-o perlă uriaşă, de care este ataşat un lănţişor încrustat cu diamante, care are o lungime de aproximativ 1,25 centimetri. Se crede că perlele, care sunt naturale şi au fost descrise de experţi ca fiind albe cu nuanţe de roz şi albastru, au fost descoperite în Golful Persic sau în largul Australiei.
Perle de 8,94 grame
Cerceii au fost moşteniţi apoi de nepotul femeii şi de soţia acestuia, care au descoperit din întâmplare că acele bijuterii sunt extrem de valoroase, abia după ce au discutat cu reprezentanţii unei case de licitaţii. Perlele au fost examinate de Swiss Gemmological Institute, un organism la care lucrează unii dintre cei mai renumiţi experţi în perle şi pietre preţioase.
Orice perlă care cântăreşte peste 6,47 grame este considerată deosebit de rară. Cele două perle din cerceii scoşi la licitaţie cântăresc 8,94 grame, respectiv 8,55 grame.

Regele Carol al II-lea al României, strănepotul reginei Victoria, a cumpărat cerceii pentru amanta lui Elena Lupescu, în timpul unei călătorii prin Europa.
Fostul suveran român a urcat pe tron în 1930, dar a abdicat în 1940, din cauza relaţiei sale cu Elena Lupescu, şi s-a mutat în Portugalia, unde s-a căsătorit cu amanta sa. Regele Carol al II-lea a murit în 1953, iar Elena Lupescu a trăit în Portugalia, unde a decedat în anul 1977.