Cenzura globală a rețelelor de socializare. Ce trebuie să înțelegem din această mișcare a statelor

Cenzura globală a rețelelor de socializare. Ce trebuie să înțelegem din această mișcare a statelor Sursa foto Republic Policy/ Cenzura social media

Rețelele de socializare nu au nevoie de cenzură. Ele au nevoie de reguli de bază pentru a-și proteja utilizatorii și informațiile lor personale. Acesta este motivul pentru care Brazilia a mers prea departe interzicând X.

Brazilia a intrat în clubul Rusiei, Chinei, Coreei de Nord, Venezuelei, Iranului și Pakistanului, care au interzis X parțial sau complet. Motivele sunt diferite în fiecare caz. Totuși, obiectivul este întotdeauna același: uciderea vocii adversarului și anihilarea gândirii divergente.

Cenzura globală a rețelelor sociale

Ministrul Curții Federale Supreme din Brazilia, Alexandre de Moraes, a ordonat blocarea X deoarece Elon Musk, proprietarul companiei, a ignorat hotărârile judecătorești care îi cereau să suspende anumite conturi. Musk a refuzat să se conformeze acestor mandate judiciare. El a răspuns cu o campanie masivă privind libertatea de exprimare.

De Moraes a mers mai departe. Judecătorul, considerat al doilea cel mai puternic om din Brazilia, a ordonat ca companii precum Google și Apple Store să elimine aplicația de pe platformele lor. De asemenea, el a anunțat amenzi de 8.900 de dolari pe zi pentru cei care încearcă să ocolească blocada prin utilizarea unui VPN.

Ne puteți urmări și pe Google News

X nu este o altă rețea socială de divertisment și dansuri bizare. Este rețeaua nr. 1 din Brazilia, cu 22 de milioane de utilizatori care au folosit-o pentru a anunța, a denunța sau a se informa cu privire la abuzurile din sectorul public și privat din țara sud-americană.

Ce state au mai cenzurat platforma X

Brazilia nu este singura în această cruciadă controversată împotriva X. China a cenzurat Twitter în iunie 2009, în contextul aniversării protestelor din Piața Tiananmen. Partidul Comunist Chinez a dorit să reducă la tăcere memoria crimelor sale sângeroase. Nu a reușit acest lucru, dar interdicția rămâne în vigoare.

În Iran, regimul a cenzurat după protestele din 2009 împotriva alegerilor sale frauduloase. În ciuda acestui fapt, utilizatorii au ocolit cenzura și au publicat informații despre proteste și plângeri cu privire la reprimarea drepturilor omului, în special împotriva femeilor.

Coreea de Nord a blocat, de asemenea, Twitter. Doar câțiva oficiali de rang înalt și personal autorizat au acces la rețea. Regatul Eremit utilizează platforma într-un mod foarte restrâns pentru difuzarea propriei propagande.

Rusia a interzis utilizarea X pentru a ascunde informații despre invazia sa în Ucraina și despre crimele de război brutale pe care soldații ruși le-au comis acolo. În ciuda acestui fapt, utilizatorii continuă să ocolească cenzura prin utilizarea serviciilor VPN și a altor alternative similare.

Regimurile din Venezuela și Pakistan au cenzurat X în acest an. În august, tiranul venezuelean Nicolas Maduro a interzis utilizarea rețelei sociale pentru a-și ascunde a treia fraudă electorală. Măsura a fost menținută pe termen nedefinit. Pakistanul a impus cenzura pentru a ascunde represiunea politică și încălcările drepturilor omului.

Decizia luată de Brazilia

Brazilia a devenit cea mai mare democrație din emisfera vestică care îl cenzurează pe X. Președintele Luiz Inacio Lula da Silva i-a oferit sprijin total judecătorului autoritar și a spus nu libertății de exprimare. „Doar pentru că un tip are o mulțime de bani nu înseamnă că poate să nu respecte legea”, a declarat Lula da Silva.

Lula da Silva este un apărător al cenzurii și al cenzorilor. El a fost categoric când a luat partea dictaturii din Cuba, când a sprijinit invazia Ucrainei și când a criticat campania militară a Israelului împotriva Hamas în Gaza, conform thehill.com.

Interzicerea lui X de către Brazilia ar putea genera un efect de undă în America Latină. Mai întâi a fost Venezuela și o lună mai târziu Brazilia. Țări precum Mexic, Columbia, Honduras, Bolivia și Nicaragua ar putea fi următoarele.

Activitatea de cenzură și cenzura unei activități nu sunt același lucru. Închiderea platformelor de comunicare tradiționale sau alternative este o practică obișnuită în regimurile autoritare. Nu are nimic de-a face cu legea, ci cu cine o exercită.

Cenzura lui X în China, Rusia, Iran și acum în Brazilia demonstrează frica și stângăcia autoritarilor. Chiar și cea mai brutală cenzură a eșuat de nenumărate ori.

Rețelele sociale au pus capăt monopolului informației. Dictatorii lumii sunt îngroziți și furioși. Este urgent să nu rămânem tăcuți; să folosim aceste platforme ca o tranșee în lupta pentru libertate și democrație și, de asemenea, să luptăm împotriva dezinformării și urii. Aceasta din urmă este o sarcină foarte dificilă, în care cenzura este adesea cea mai ușoară și mai periculoasă cale de ieșire.