Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune rusă împotriva Ucrainei și-a început activitatea la Haga

Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune rusă împotriva Ucrainei și-a început activitatea la Haga Curtea Penală Internațională de la Haga. Sursa foto: Arhiva EVZ

Luni, 3 iulie, Centrul Internațional pentru Urmărirea Crimei de agresiune împotriva Ucrainei și-a început activitatea la Haga, care se află pe baza Agenției UE pentru Cooperare în Justiție Penală (Eurojust).

Acest lucru este raportat de „Adevărul European” cu referire la declarația serviciului de presă al Comisiei Europene.

Centrul nou creat va avea o importanță esențială pentru investigarea crimei de agresiune rusă împotriva Ucrainei și va contribui la formarea dosarelor pentru viitoare procese, a spus comisia.

Acesta va oferi un cadru pentru sprijinirea și îmbunătățirea investigațiilor în curs și viitoare privind crimele de agresiune și va facilita schimbul și analiza probelor colectate de la începutul agresiunii ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrul, înființat cu sprijinul Comisiei Europene, include procurori naționali individuali care sunt deja implicați în activitatea Echipei Comune de Investigație, cu care Centrul este asociat în activitățile sale.

Se pregătesc viitoarele procese

Eurojust va oferi sprijin operațional, juridic, financiar și logistic, inclusiv pentru păstrarea, stocarea și analiza probelor.

Această activitate este esențială în pregătirea viitoarelor procese, fie în fața instanțelor naționale sau internaționale, inclusiv a unui posibil tribunal pentru crima de agresiune sau a Curții Penale Internaționale (CPI).

Curtea Penală Internațională este împuternicită să urmărească crime internaționale grave - genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune. Cu toate acestea, deocamdată, CPI nu poate urmări Rusia pentru crima de agresiune, întrucât Rusia nu este un stat parte la CPI.

Pentru a umple acest gol, în noiembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat statelor membre opțiuni care să garanteze răspunderea deplină pentru toate crimele comise în Ucraina.

În aceste opțiuni s-a luat în considerare posibilitatea creării unui mecanism de răspundere care să permită urmărirea penală a infracțiunii de agresiune.

A fost semnat acordul

În timp ce discuțiile continuă, în special în cadrul Grupului de bază privind înființarea unui Tribunal Special, este esențial să se asigure că probele relevante sunt protejate în mod adecvat, precum și capacitatea de a lansa o investigație în caz de urgență, prin urmare s-a decis să se stabilească un Centru Internațional pentru Urmărirea Crimei de agresiune împotriva Ucrainei.

Acordul privind înființarea Centrului a fost semnat la Lviv în martie, ca parte a conferinței Unite pentru Justiție.

Reamintim că Ucraina, împreună cu aliații și partenerii, a dezvoltat trei modele pentru înființarea și funcționarea unui tribunal special pentru crima de agresiune rusă.