Piloți europeni de F-16 se antrenează în România. Ucraina nu are prioritate

Piloți europeni de F-16 se antrenează în România. Ucraina nu are prioritate Sursa foto: arhiva EVZ.

Centru de formare F-16 din România este de interes pentru mai multe state europene. Acestea și-au arătat interesul să trimită piloți la pregătire în centrul de la Borcea. Ucraina se află și ea pe listă, însă ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, spune că piloții ucraineni nu au prioritate.

Centrul de formare F-16 Fighting Falcon din România, de la Borcea, este de mare de interes pentru statele europene. Până în prezent, trei țări și-au exprimat interesul să trimită piloți la antrenamente la noi în țară.

Angel Tîlvăr, ministru Apărării Naționale, a vorbit despre interesul acestor țări pentru centrul de pregătire F-16 de la noi din țară. Ucraina este pe listă, iar antrenarea acestor piloți va fi făcută în baza unui contract. Deși este o țară aflată în plin război, oficialul român spune că piloții ucraineni nu vor avea prioritate.

„Lucrul acesta (instruirea piloților ucraineni, n.red.) se va face pe bază contractuală. Subliniez: piloţii români având prioritate. Până acum mai există cel puţin trei state care şi-au exprimat dorinţa de a trimite piloţi la acest centru de instruire. Evident, sunt etape, pentru că probabil că dumneavoastră ştiţi, da, o să o fac pentru cei care ne citesc sau care ne urmăresc. Există o abordare colaborativă între noi, între Olanda şi între Lockheed Martin. Partenerii noştri din Olanda vor oferi avioanele Lockheed Martin. Vor oferi pregătirea şi elementele de instruire în ceea ce priveşte mentenanţa. România, ca ţară gazdă, va certifica, va contribui cu tot ce ţine de infrastructură şi nu-i puţin lucru. Cred eu că rezultatul va fi unul foarte bun”, a afirmat Angel Tîlvăr în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când încep antrenamentele piloții ucraineni la centrul de formare F-16 din România

Ministrul Apărării Naționale a vorbit și despre momentul în care piloții ucraineni vor începe pregătirea la noi în țară. Oficialul a precizat, încă o dată, că această pregătire se va face pe baza unui contract. România este dispusă să îi primească la antrenament și va avea capacitate necesară. Totuși, piloții ucraineni pot face această pregătire și în alte state.

„Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală, ţinând seama şi de arhitectura de pregătire a piloţilor ucraineni, care este gândită la nivel european, în care ei pot face această pregătire nu numai în România, dar România este dispusă şi are, va avea, capacitatea necesară. Se poate face şi acest lucru”, a spus ministrul.

Angel Tîlvăr a precizat că instruirea piloților ucraineni va începe după încheierea acordurilor tehnice. Ministrul a subliniat că aceste acorduri sunt „un pas obligatoriu pentru un astfel de demers”.

„Eu că până la sfârşitul anului putem discuta despre acest lucru, ceea ce, iar, în termeni de astfel de iniţiative, înseamnă foarte repede”, a completat ministrul Apărării.

Belgia nu mai trimite F-16 în Ucraina

Sursa foto: Wikipedia

Câte ore de antrenament sunt necesare pentru ca un pilot militar să fie gata de luptă

Cursul organizat la centru de formare F-16 din România durează de obicei aproximativ un an. În condiții de război, acesta va fi făcut intensiv și se va încheia în trei sau patru luni.

Un general al Forțelor Aeriene Române, aflat acum în rezervă, spune că numărul de ore necesare fiecărui pilot militar depinde de experiența sa. Unul experimentat, eventual instructor de zbor în orice condiții și cu antrenamentul la zi pe avionul pe care a zburat până la intrarea la curs, are nevoie de cele mai puține ore. El va face la centru de formare F-16 100 de ore de zbor și 300 de ore de simulator. De asemenea, el va participa și la pregătirea teoretică, care durează câteva luni.

În cazul unui pilot începător, ar fi necesare până la 500 de ore de zbor. Cel mai probabil nu va fi cazul pentru centrul F-16 Fighting Falcon de la Borcea. La acest curs vor fi trimiși piloții experimentați, fiind vorba despre un avion militar de luptă.

Pregătirea viitorilor piloți de vânătoare va fi făcută de instructori civili recrutați de Draken International. Aceștia trebuie să aibă cel puțin 2.000 de ore de zbor pe F-16 Fighting Falcon.