Centrul de refugiaţi de la Timişoara, vizitat de oficiali UE

Centrul de refugiaţi de la Timişoara, vizitat de oficiali UE

Un număr de 13 ambasadori ai statelor UE vizitează astăzi şi mâine Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) destinat refugiaţilor, din Timişoara, în cadrul unei acţiuni organizate de UNCHR şi MAI.

Aceasta este cea de-a patra vizită a unei delegaţii de ambasadori acreditaţi la Bucureşti. Delegaţia îi cuprinde pe ambasadorii din Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia şi Suedia. Alături de de ei participă şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al MAI, chestor de poliţie Ioan Dascălu, secretarul de stat MAE Anton Niculescu, respectiv directorul general al ORI, chestor principal de poliţie Nelu Pop. Potrivit oficialilor români, scopul vizitei e familiarizarea demnitarilor străini cu procedurile de lucru şi modul de operare al CTU, având în vedere rolul major pe care îl are acesta în protecţia şi relocarea ulterioară a "persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională".

Centru unic

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara (CTU) are o capacitate de 200 de locuri şi este unic în lume, insituţia fiind înfiinţată în urma Acordului Tripartit dintre Guvernul României, Înaltul comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) semnat la Bucureşti pe 8 mai 2008. Aici ajung persoane care trebuie evacuate de urgenţă din prima ţară de azil şi care urmează să fie admişi temporar pe teritoriul României, înainte de a fi relocaţi în ţări terţe. Perioada maximă pentru şederea în România, în acest centru, este de şase luni.

Ne puteți urmări și pe Google News