Centru special pentru persoanele cu autism, construit în România. Cine poate beneficia de serviciile specialiștilor zi și noapte

Centru special pentru persoanele cu autism, construit în România. Cine poate beneficia de serviciile specialiștilor zi și noapte Sursa foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Persoanele cu autism din România vor avea un centru special. Medici, psihologi, logopezi și asistente medicale își vor pune serviciile la dispoziția celor diagnosticați cu această boală, dar și părinților lor. Pacienții pot sta și pe timpul nopții în acest centru special.

În România, la Teleorman, va fi construit un centru special pentru persoanele cu autism. Acesta nu este dedicat doar copiilor diagnosticați cu această boală, ci și adulților cu vârste de până în 30 de ani.

Inițiativa acestui proiect este a unui tată, a cărui fiu suferă de o formă severă de autism. Părintele s-a inspirat din Marea Britanie, acolo unde sunt mai multe centre performante pentru îngrijirea persoanelor diagnosticată cu această boală. Fiul lui Cornel Gogan se luptă cu această afecțiune de 20 de ani și a beneficiat de îngrijirea specialiștilor din Scoția. Tatăl susține că cel mai important lucru învățat peste hotare a fost cu privire la modul în care părintele poate accepta afecțiunea propriului copil.

Centrul special pentru persoanele cu autist va fi construit la Videle, în Teleorman. Acesta va avea o capacitate de 50 de locuri, iar pacienții pot sta și pe timpul nopții. Programul de sprijin este destinat atât copiilor cât și adulților de până în 30 de ani diagnosticați cu această boală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vrem să lucrăm mult și cu părinții. Au nevoie de o pauză și azi în România nu cred că există locuri care să ofere acea pauză de care părinții au nevoie. Abordarea este total diferită, se pune accent pe fericirea copilului și siguranța copilului”, a declarat Cornel Gogan, inițiatorul acestui proiect, pentru Pro TV.

Un centru special pentru persoanele cu autism va fi construit în România

Tatăl a avut parte de unul dintre cele mai bune servici din lume pentru persoanele cu autism. Modelul scoțian va fi implementat și în România cu ajutorul lui Jim Taylor, inițiatorul școlii.

„Este important ce se întâmplă în interiorul clădirii. Când am făcut designul clădirii în Scoția am desenat-o după modelul de învățare adaptat după mintea unui copil cu autism. Mediul dă copilului un început bun. Fiecare zonă va fi foarte clară, astfel încât copiii să nu piardă mult timp adaptându-se. Este un proiect încântător, care va face o diferență enormă”, a declarat Jim Taylor.

În prezent, la noi în țară, sunt diagnosticate peste 30 de mii de persoane cu autism. Din păcate, mai bine de jumătate dintre aceștia nu beneficiază de terapii necesare pentru astfel de boli. Unul din patru copii cu autism nu merg la grădiniță sau școală, în 2022 3.000 de elevi au ieșit din sistem.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că ședința de terapie decontată de stat este prea puțin, mai ales în cazul persoanelor cu o formă severă. Mai mult decât atât, părinții obțin foarte greu decontarea acestor servicii.

„Au fost părinți care au încercat să obțină aceste decontări, însă tocmai pentru că durează foarte mult, au decis să își asume în totalitate costurile necesare. Scopul nostru final este de a reuși să formăm un adult capabil să se descurce singur în societate și să se descurce singuri”, a declarat Diana Matei, coordonator Organizatia ANCAAR.