Premierul din Scoția, Nicola Sturgeon a demisionat din funcție: „În mintea și în inima mea, știu că a sosit momentul“

Premierul din Scoția, Nicola Sturgeon a demisionat din funcție: „În mintea și în inima mea, știu că a sosit momentul“ sursa foto: Arhiva EvZ

Nicola Sturgeon a anunțat oficial că demisionează din funcția de prim ministru al Scoției. A fost prima femeie care a deținut acest portofoliu și se afla în fruntea Guvernului din Scoția încă din 2014.

UPDATE: Nicola Sturgeon a anunțat oficial, în cadrul unei conferințe de presă, că va demisiona din funcția de premier al Scoției. „Este momentul potrivit pentru mine, pentru partidul meu și pentru țara mea. Funcția de premier a fost un privilegiu peste măsură. Decizia a fost una foarte grea. În mintea și în inima mea, știu că a sosit momentul“, a declarat Nicola Sturgeon, potrivit Mediafax.

Ea a mai spus și că este extrem de mândră că a fost prima femeie care a deținut funcția de premier al Scoției. Nicola Sturgeon a mai anunțat și că va rămâne în funcție până la numirea unui nou prin ministru.

Stirea Inițială

Ne puteți urmări și pe Google News

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon va demisiona din funcție, potrivit unui oficial de rang înalt din guvernul scoţian. Informaţia nu a fost deocamdată confirmată oficial, dar anunţul privind demisia ar urma să fie făcut miercuri după-amiază, în timpul unei conferinţe de presă organizată la Edinburgh.

Premier din 2014

Nicola Sturgeon este liderul Partidului Naţional Scoţian încă din noiembrie 2014. În același an a ajuns în fruntea guvernului Scoţiei, devenind prima femeie care ocupă funcția de premier. Nicola Sturgeon l-a înlocuit atunci Alex Salmond, după eșecul referendumului pentru declararea independenței față de Regatul Unit.

Nicola Sturgeon este cel mai longeviv premier al Scoției, iar în anul 2016 a ocupat locul 50 în „Top 100 cele mai influente femei” publicat de revista Forbes, relatează Mediafax.

Dacă va fi confirmată oficial, demisia vine într-un moment greu pentru Scoția. În luna octombrie ar fi trebui să aibă loc un nou referendum pentru independență. Pardidele care susțin ieșirea Scoției din Regatul Unit au câștigat o majoritate absolută la ultimele alegeri. Curtea Supremă din Marea Britanie a decis însă recent că Scoția nu poate fi organiza un al doilea refendum pe aceeași temă, fapt care a sporit tensiunile din cele două țări.

Demisie neașteptată

Și premierul Noii Zeelande a anunțat în luna ianuarie că demisionează din funcție. Jacinda Ardern se afla de aproape șase ani în fruntea guvernului și avea șanse mari să obțină un nou mandat.  Jacinda Ardern a anunțat și că nu va candida nici la alegerile care vor avea loc în Noua Zeelandă în luna octombrie.

„Dăm tot ce putem atâta timp cât putem şi avem timp. Şi pentru mine, a sosit timpul. Şase ani de muncă asiduă şi provocări şi-au luat tributul. Ştiu ce necesită această meserie. Din păcate, nu mai am suficiente resurse ca să pot continua. Plec pentru că un job atât de privilegiat vine cu o mare responsabilitate. Responsabilitatea de a şti când eşti persoana potrivită să conduci şi, de asemenea, când nu mai eşti“, a declarat atunci Jacinda Ardern.

Sursa:Sheila Fitzgerald | Dreamstime.com