Centrele de plasament din Sectorul 4 vor fi numai un element de rezervă

Centrele de plasament din Sectorul 4 vor fi numai un element de rezervă

În Sectorul 4 au mai rămas 136 de copii cu vârste cuprinde între 2 și 18 ani, care se află în sistemul de protecție socială și așteaptă să primească dragostea și căldura unei familii. Pentru a veni în sprijinul acesto suflete nevinovate, Daniel Băluță, a făcut apel la cetățenii Sectorului 4, pentru a deveni asistenți maternali și a lua în grijă, la domiciliul propriu, un copil aflat în dificultate.

 

Sara are 38 ani și este asitentă maternală. Aare grija de trei frați din centrele de plasament. „ Ne înțelegem  foarte bine, iar copiii sunt absolut superbi. Îi sfătuiesc pe cei care doresc să devină asistenți maternali să se informeze în primul rând. Înainte și eu aveam o concepție foarte greșită despre ce ar presupune acest  serviciu, dar cu ajutorul unei prietene din copilărie, care este asistent maternal, am înțeles ce presupune acest lucru. Iar după aceea am aplicat. Este un job cu mullte satisfacții sufletești. Poate financiar nu te vei îmbogăți peste noapte, dar este o bogăție sufletească”, a povestit aceasta pentru EVZ.

Din director imobiliar a ales job-ul de „mamă”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristina a renunțat la poziția de director la o agenție imobiliară pentru  a deveni asistent maternal. Deși are 56 de ani, este mamă de doi copii și bunică, aceasta s-a decis să devină din nou mamă, după cum a mărturisit jurnaliștilor EVZ.  „Îmi plac copii și au nevoie de dragostea noastră. Este o meserie nici mai grea dar nici mai ușoară decât celelalte, în care trebuie să pui foarte mult suflet.  Prima dată când copilul vine din centrul de plaament în noua familie, trebuie gestionată situația cu atenție. Copilul se acomodează ușor căci va avea camera lui, jucăriile lui, ceea ce contează foarte mult. Cei care vor să devină asistenți maternali, în primul rând să se gândească cu sufletul. Dacă nu ai nicio înclinație spre a crește un copil sau a dărui dragoste și afecțiune unui copil, lucrurile nu vor fi ușoare”, povestește Cristina, asistent maternal.

Ce își dorește primarul Sectorului 4, Daniel Băluță

În urma prezentării proiectului  „Oferă-i speranță! Dă-i unui copil șansa la o viață mai bună”, primarul Sectorului 4 a declarat că „astăzi, avem nevoie de asistenți maternalipentru aproape 140 de copii. Avem nevoie de oameni care să îi spijine, să îi ia alături, să îi educe, avem nevoie de oameni cu suflet și cu inimă. Spun asta în calitate de tată în primul rând, iar cu această ocazie, și eu și soția mea dorim să urmăm aceste cursruri de asistent maternal și cu siguranță și eu voi face un lucru pe care îl consider normal: și eu voi lua alături de familia mea un copil”.

Salariul unui asistent maternal va crește

Un asistent maternal  primește un salariu de aproximativ 1.800 de lei net/lună,iar de la 1 septembrie acesta va fi majorat la 2.500 de leu net/lună și va beneficia de toate drepturile de care se bucură orice angajat al statului, precum dreptul la concediu, la plata pensie, la plata asigurărilor de sănătate, etc.. Totodată, în afară de salariul lunar, asistentul maternal va primi o alocație de plasament, în valoare de 600 de lei pe lună, pentru a acoperi necesitățile de hrană ale copilului. De la 1 septembrie, această alocație va fi majorată la 1.000 de lei pe lună. La acești bani, se pot adăuga alți 150 de lei/lună, sub formă de tichete sau vouchere pe care asistenții maternali le pot folosi pentru plata activităților extra-școlare, sportive și recreative la care îi pot înscrie pe copii, în cadrul unui ajutor financiar pe care Primăria Sectorului 4 intenționează să-l acorde pentru a extinde rețeaua asistenților maternali.

Fără copii în centre de plasament

„Sperăm că oamenii să se alăture nouă, ca în Sectorul 4 să nu mai existe niciun copil care să se afle în centru. Scopul final pe care îl avem, este acela că aceste centre să fie doar un element de rezervă.  Iar tinerii din sistem,  care au împlinit 18 ani, dar din fericire și-au continuat studiile, vor  beneficia din partea noastră de un suport dosebit. Comunitatea îi va sprijini să aibă un spațiu, să aibă propria casă până la încheierea studiilor, astfel încât aceștia să fie cât se poate de autonomi și idependenți și să poată să își deruleze  viața în condiții cât mai bune. Dacă în Sectorul 4 se poate, sunt convins că și în celelalte sectoare se poate. Îi îndemn și pe ceilalți colegi, primari, să fie alături de această categorie deosebită de copii, care au nevoie în primul rând de dragoste, iar noi putem să le asigurăm de ceea ce ei au nevoie”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei.

Cum poți să devii asistent maternal

Cristina Neacșu, director General adjunct al Protecției Copilului Sector 4, a aexplicat pentru EVZ, care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a devein asistent maternal. În primul rând, persoana nu trebuie să fi suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni. Părintele decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, ori persoana care suferă de boli cronice transmisibile. Persoanele care se gândesc să devină asistenți maternali, trebuie să aibă o locuință curată. Nu trebuie să fie neapărat proprietari, pot fi și chiriași. Numai că propiretarul de drept trebuie să își dea acordul cu privire la acest lucru. Comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic, prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi.  Pot fi atât femei cât și bărbați asistenți maternali. Copiii înfloresc în grija acestora, comparativ cu atunci când sunt în centrele de plasament. Evoluția lor favorabilă fiind foarte vizibilă. Pe termen lung, integrarea lor socială este mult mai bună decât dacă rămân în centrele de plasament care nu îi ajută să aibă o îngrijire individualizată. Avem nevoie de ajutorul cetățenilor Sectorului 4 să se implice. Acești copii sunt ai noștri, ai tuturor, și eu sper ca cetățenii sper să vină”, conchide aceasta.