Centralele termice de apartament, interzise. De când intră în vigoare decizia

Centralele termice de apartament, interzise. De când intră în vigoare decizia Sursa: Pixabay

Ministrul Mediului pregătește un act normativ, ce urmează să fie aprobat de Guvern, și care va interzice montarea centralelor de apartament în toate blocurile nou construite.

Persoanele care își cumpără locuințe nou construite nu vor mai avea voie să își instaleze centrale termice de apartament. Apartamentele vor fi racordate la centralele termice de bloc sau de cartier în funcție de fiecare caz în parte.

De când vor fi interzise centralele de apartament

Guvernul urmează să aprobe în acest sens un act normativ pregătit de Ministerul Mediului. Decizia de interzicere a centralelor de apartament nu va fi însă aplicată de pe o zi pe alta. Va fi aplicabilă cel mai probabil din vara acestui an.

„În funcție de decizie vom merge pe varianta ordonanței de urgență sau pe varianta prețului de lege și, în funcție de decizie, implementarea poate să dureze o lună - două sau poate să ajungă până la patru-cinci luni. (...) Nu este o noutate. Sunt foarte mulți dezvoltatori imobiliari care au ales această soluție. (...) Propunerea noastră este ca energia termică și apa caldă să fie asigurate de sisteme centralizate la nivel de scară sau la nivel de bloc.”, a declarat Tanczos Barna, pentru Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme mari cu încălzirea în București

Oamenii care au deja centrale de apartament instalate pot să stea liniștiți. Noua măsură  a Ministerului Mediului vizează doar blocurile ce urmează să fie construite, nu și pe cele deja existente și locuite. Cele mai mari blobleme cu încălzirea locuințelor sunt în București, potrivit ministrului mediului.

„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare - unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz - să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat.

Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină. E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, a explicat Tanczos Barna pentru Digi 24.