Centrale electrice plutitoare în porturile din Moldova şi România. Cum arată un vapor care produce energie pentru un milion de locuințe
- Mihai Soica
- 27 ianuarie 2023, 07:23
Firma turcă Karpowership a semnat un memorandum cu JSC Energy Company of Ukraine (ECU), care furnizează energia electrică, pentru a crește producția în țara vecină. România este interesată și ea de acest proiect.
Planul vizează construirea de centrale electrice plutitoare, de mari dimensiuni, capabile să producă 500 de megawati. Cu alte cuvinte, vapoare uriașe ar fi ancorate în apropierea coastelor României, Ucrainei sau Republicii Moldova, care sunt transformate în centrale electrice dotate cu tehnologie de ultimă generație.
Karpowership și ECU vor lucra alături de organizații naționale și internaționale pentru a dezvolta și finanța astfel de centrale la Marea Neagră. Potrivit specialiștilor, energia electrică produsă de o astfel de centrală poate asigura consumul a unui milion de gospodării.
Acostarea în Marea Neagră, în largul Republicii Moldova și a României, și conectarea la rețeaua electrică a Ucrainei prin linii de transmisie, se numără printre opțiunile luate în considerare pentru centralele electrice plutitoare.
O soluție rapidă și modernă
Karpowership și ECU vor implica autoritățile moldovenești și cele românești, pentru a evalua viabilitatea acestor două opțiuni.
”Karpowership este încântată să colaboreze cu ECU pentru a atenua criza de energie electrică din Ucraina. Powererships reprezintă o soluție rapidă, fiabilă și flexibilă pentru a rezolva penuria de energie electrică a națiunii și suntem pregătiți să sprijinim Ucraina pentru a obține energia de care are nevoie cât mai curând posibil”, a declarat Zeynep Harezi, directorul comercial al Karpowership, citat în comunicat.
Compania dispune de 36 de centrale plutitoare, cu o capacitate totală de producție care atinge șase gigawați.
Ucraina a devenit dependentă de orice sursă de energie
În ultimele luni, sistemul energetic al Ucrainei a suferit 12 atacuri masive cu rachete, din partea Rusiei, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii sale de generare a energiei și la p mare penurie de electricitate.
”În timp ce războiul continuă, construirea de noi unități de energie pentru a recupera capacitatea de generare pierdută sau avariată nu este o opțiune fezabilă și trebuie să căutăm soluții inovatoare la criza actuală”, a declarat Vitaly Butenko, directorul general al companiei ucrainene.
Tehnologia Karpowership permite implementarea rapidă a unei noi capacități de generare a energiei electrice care va fi transferată în rețeaua ucraineană, dar și în sistemul energetic al României.
În prezent, societatea din Turcia operează deja în Africa, în Noua Caledonie, și în Brazilia, unde au existat discuții cu mai multe țări europene pentru a furniza până la 2 GW de energie electrică prin intermediul navelor de alimentare pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice din regiune.