Celebrul institut de vaccinuri românești este lăsat să moară încet.

Celebrul institut de vaccinuri românești este lăsat să moară încet.

După ce s-a anunțat că Institutul Cantacuzino nu va mai produce vaccin antrigripal în acest an, angajații se plâng că primesc cu întârziere salariile. Pentru repornirea institutului ar fi nevoie de o investiție de 10 milioane de euro.

Problemele fără sfârșit ale celui mai mare institut de vaccinuri al României au adus angajații în situația de a protesta în stradă. Ultimul motiv: întârzierea salariilor. Ministerul Sănătații promite găsirea de soluții și anunță o întâlnire la sediul instituției astăzi.

Aproape de colaps de la sistarea vaccinurilor

„Situația angajaților e foarte critică. Nu e de azi sau de ieri, ci de când nu mai producem vaccin, sau mai bine spus îl producem și ni se spune că nu e conform normelor. Din 2010, ne-au retras autorizația de funcționare. Vineri a fost zi de salariu, nu am primit nimic. Azi (n.r. - ieri) ni s-a spus că ni se dă 30%, nu am primit nimic...”, s-au plâns angajații ieșiți în curtea institutului. Întrebat care este mo tivul pentru care oamenii nu și-au primit salariile, directorul institutului, Radu Iordăghel, ne-a declarat că a fost vorba doar despre „niște întârzieri în încasări, dar chestiunea s-a rezolvat. E vorba de o întârziere de o zi.”

Problemele institutului nu sunt o noutate.

„Mă așteptam de anul trecut să rămână fără bani de salarii. Institutul a fost tot timpul sabotat, interesele imobiliare fiind principalul motiv. Acum mai supraviețuiește din banii obținuți de laboratoul de analize și un depozit în care sunt stocate medicamente. Repornirea liniei de vaccinuri depinde de Ministerul Sănătății: e nevoie de o investiție de 10 milioane de euro”, spune președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Însă institutul nu poate trăi dintr-un vaccin. Ar trebui să facă și alte produse. „S-a renunțat la licențe cu foarte mare ușurință, spre exemplu cea pentru Polidin”, adaugă acesta.

Licitație pentru produse de import

În tot acest timp, cu producția de vaccinuri sistată, Ministerul Sănătății a demarat licitația pentru cumpărarea din afara țării a vaccinurilor necesare imunizării românilor cu boli cronice, cu risc de complicații.

„Vaccinul va fi achiziționat de la producătorul care va fi declarat câștigător în cadrul licitației centralizate organizate de MS. Legat de Cantacuzino, nu vor fi vaccinuri nici în 2014. Institutul Cantacuzino nu are autorizație pentru producție. Suntem foarte circumspecți având în vedere problemele de anul trecut, procesul penal care este în derulare”, declara ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la anunțarea demarării licitației.