Cele şase locuri de unde ar putea izbucni Al 3-lea Război Mondial în 2021

Cele şase locuri de unde ar putea izbucni Al 3-lea Război Mondial în 2021

Temerile cu privire la Al 3-lea Război Mondial există la nivel internațional. Îngrijorările au început imediat după moartea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac aerian american în ianuarie 2020.

Acum, pe măsură ce coronavirusul se răspândește pe tot globul şi, având în vedere relațiile tensionate dintre țările din întreaga lume, Express.co.uk. a alcătuit un ghid cu punctele de unde ar putea fi declanșat Al 3-lea Război Mondial.

Un punct de plecare ar fi SUA-Iran

În ianuarie, SUA au întreprins un atac aerian cu drone în urma unei serii de atacuri „orchestrate” asupra bazelor coaliției din Irak în ultimele luni și a atacurilor asupra Ambasadei SUA la Bagdad, toate acestea făcându-se la ordinul generalului Soleimani .

Președintele SUA de atunci, Donald Trump, a aprobat asaltul asupra generalului Soleimani, susținând că acțiunea a fost întreprinsă pentru a face „lumea un loc mai sigur”. Acum Iranul a jurat „răzbunare dură” și a promis că „va transforma ziua în noapte”.

Acest asasinat a fost numit de mulți iranieni de rang înalt drept „declarație de război”. Donald Trump a avertizat că SUA ar putea acționa „disproporționat” dacă Iranul lovește orice „persoană sau țintă” americană ca drept răzbunare pentru uciderea generalului maior Qassem Soleimani. De atunci, Iranul „fără să vrea” a doborât un avion de pasageri ucrainean. În această săptămână, un procuror iranian a emis un mandat de arestare împotriva lui Trump și a cerut sprijinul Interpol, cu toate acestea, autoritatea polițienească a refuzat să sprijine mandatul de arestare.

Un alt punct fierbinte: Iran-Israel

Tensiunile dintre Iran și Israel au fost frustrante pentru o vreme, ca urmare a războiului de intensitate scăzută în Orientul Mijlociu. În general, Israelul s-a străduit să creeze o coaliție anti-Iran la nivel diplomatic, în timp ce Iranul a investit în cultivarea legăturilor cu milițiile și actorii nestatali. Deși poate fi dificil să pretindem că aceste națiuni se vor lansa într-un război mai larg dacă Iranul este hotărât să-și reia programul nuclear, Israelul poate alege să se angajeze în acţiuni mai largi care să lovească direct patria iraniană.

Acest tip de atac ar putea avea implicații mai largi, deoarece s-ar putea dovedi a fi o amenințare pentru aprovizionarea globală cu petrol, ceea ce ar determina inevitabil mai multe națiuni să mijlocească.

Tensiunile dintre SUA şi Turcia

Tensiunile dintre SUA și Turcia s-au accentuat în ultimul an, inițial ca urmare a acordării de către SUA a autorizației Turciei de a curăța granița siriană de kurzi susținuți de SUA. Cu toate acestea, imediat după aceea, SUA au amenințat Ankara cu sancțiuni, provocând creșterea tensiunilor. În plus, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat că are aspirații pentru Turcia care ar putea implica arme nucleare.

Drept urmare, starea relației SUA-Turcia s-a înrăutățit, provocând teamă cu privire la impactul ulterior asupra alianței NATO. Președintele Erdogan este cunoscut pentru că este pasionat de planul său, care ar putea forța Washingtonul și Ankara până la limită și ar avea un rezultat asupra Rusiei.

Kashmir: În ultimii 10 ani, relația dintre India și Pakistan s-a înrăutățit, aducând țările în pragul războiului

De la împărțirea Indiei Britanice în 1947 și de la crearea ulterioară a Indiei și Pakistanului, cele două țări au fost implicate într-o serie de războaie, conflicte și confruntări militare intercalate cu perioade de armonie și pace. În 2019, prim-ministrul Narendra Modi a încercat să reducă autonomia Kashmirului și să schimbe politicile de cetățenie în restul Indiei.

Acești pași au cauzat unele tulburări în India și au evidențiat tensiunile de lungă durată dintre Delhi și Islamabad. Alte tulburări din India și Pakistan ar putea duce la cel de-al Treilea Război Mondial. Deși acest lucru este puțin probabil, ar putea duce la atacuri teroriste la nivel internațional sau chiar în Kashmir.

Prim-ministrul Modi s-ar putea simți atunci obligat să provoace un conflict mai grav și având în vedere vecinătatea Chinei, iar relația în creștere dintre Delhi și Washington ar putea duce la implicații internaționale şi mai dezastruoase.

Nu este de neglijat tensiunea dintre SUA-Coreea de Nord

Tensiunile fundamentale din centrul relației SUA-Coreea de Nord ar putea duce la o acțiune combativă. Tensiunile dintre cele două țări sunt acum la fel de mari ca cele din 2017.

Administrația președintelui Trump a avut speranța că un acord cu Coreea de Nord ar putea îmbunătăți perspectivele sale electorale în noiembrie. Dar Coreea de Nord a arătat puțin interes  spre deloc pentru oferta lui Trump.

Recent, Coreea de Nord a promis un „cadou” în aşa fel încât mulți din Statele Unite erau îngrijoraţi de un test de rachete nucleare sau balistice. Cu toate  ameninţările, acest lucru nu s-a petrecut, dar dacă țara ar efectua un test nuclear, SUA ar putea fi forțate să intervină.

Joia trecută, Hai Yang Di Zhi 8 a părăsit portul Sanya, din insula Hainan, China, și s-a alăturat navelor CCG săptămâna aceasta.

Aceste nave se aflau la 92 de mile marine de coasta provinciei Binh Dinh din Vietnam începând de ieri dimineață, aproape de zona EEZ și erau însoțite de două nave de miliție chineze, Dongtongxiao00235 și Min Xia Yu 00013, raporta Radio Free Asia.

SUA-China: Relația SUA-China a fost deosebit de tensionată în ultimii ani

Un acord comercial între cele două țări pare să atenueze unele tensiuni, dar implementarea rămâne în discuție. În prezent, cele două mari economii ale lumii sunt blocate într-o dură bătălie comercială. Disputa, de aproape 18 luni, a făcut ca SUA și China să impună tarife pentru bunurile reciproce în valoare de sute de miliarde de dolari.

Președintele Trump a acuzat multă vreme China de practici comerciale neloiale și furt de proprietate intelectuală, în timp ce în China există percepția că SUA încearcă să-și reducă ascensiunea ca putere economică globală.

În același timp, China a lucrat sfidător pentru a-și asigura relațiile cu Rusia, în timp ce SUA au stârnit controverse atât cu Coreea de Sud, cât și cu Japonia, cei mai apropiați aliați ai săi din regiune.

Dacă situația ar escalada, ar putea duce la confruntare militară în zone precum Marea de Sud sau de Est a Chinei. Tensiunea s-a intensificat pe fondul pandemiei de coronavirus, iar Trump acuzând țara că a proiectat infecția fatală într-un laborator. El susține că a văzut dovezi care arată că noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator chinez, scrie Express.

Ne puteți urmări și pe Google News