Cele mai sănătoase preparate de post. Ce ne sfătuiesc nutriționiștii să mâncăm în această perioadă

Sursa: arhiva EVZ

Postul nu înseamnă doar să renunțăm la carne și să mâncăm în exces produse vegetale semipreparate sau procesate. Am putea să facem mai mult rău decât bine. Ideal ar fi să ne gătim preparatele și să evităm excesul de zahăr și sare.

A început postului Crăciunului, care, dincolo de semnificația religioasă, este și o oportunitate să mai renunțăm la carne și să mâncăm preparate mai ușoare. Asta nu înseamnă că trebuie să apelăm la alimentele procesate din supermarket. Ideal este găstim mâncare sănătoasă de post. „Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate“, a scris Mihaela Bilic, pe pagina ei pe Facebook.

Atenție la zahăr

Medicul atenționează că excesul de zahăr poate pune mare presiune pe ficat. „Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime. Zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește“, a mai scris nutriționistul.

Nu mâncați prea mult

Medicul mai spune și că perioada de post este de fapt una de disciplină. O alimentație sănătoasă trebuie să se bazeze mai multe legume. De asemenea, sunt recomandate trei mese pe zi, cu o pauză de cel puțin cinci ore între ele.

„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu câat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.

Faceți pauze alimentare de cinci-șase ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină. Este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă“, a mai scris medicul.