Cele mai profitabile zece firme din agricultura românească
- Ana Bâtc ă
- 10 noiembrie 2014, 00:00
Un management performant, producția integrată, dar și ceva noroc reprezintă rețeta succesului în business-urile agricole de pe piața locală.
Cu toate riscurile legate de vreme, sezonalitate și preferințele consumatorilor pe care le implică, domeniul agricol este foarte profitabil pentru cine știe să facă afaceri. În total, anul trecut, 8.639 de companii autohtone au înregistrat un profit total brut cumulat în valoare de 2,43 miliarde lei (aproape 551 milioane euro).
Primele zece din listă, cu 4.459 angajați și cu un profit brut total de circa 378 milioane lei, au produs, în 2013, peste 15% din câștigul din agricultură, arată cifrele furnizate EVZ de către Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Profit mare din creșterea porcilor
Cel mai profitabil business din agricultura românească este Smithfield Ferme din Timișoara. Creșterea porcinelor i-a adus companiei cu acționariat străin, americanii de la Smithfield fiind cumpărați, anul trecut, de chinezi, un profit net de aproximativ 105 milioane lei, în creștere cu 17% față de 2012. Este vorba de fostul Comtim, care deține 46 de ferme în județele Timiș și Arad, producând circa o treime din carcasele clasificate de la noi.
Cum a reușit să obțină aceste rezultate? „Compania Smithfield Ferme are un management profesionist, fiind o unitate integrată care își asigură furajul, își valorifică produsele. Datorită industrializării în sistem integrat își poate valorifica veriga de zootehnie la un preț care le acoperă costurile de producție”, ne-a explicat Stanca Tudor, director executiv al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Un alt avantaj, spune ea, a fost un an 2013 foarte bun pentru carnea de porc, ceea ce nu mai este valabil în 2014. Embargoul impus de Rusia pentru produsele din UE a făcut ca piața românească să fie inundată legal sau ilegal de carne din țări ca Belgia, Polonia, Germania, afectându-i pe producătorii români, care vând sub costuri.
Pe locul al doilea în topul profitabilității de anul trecut se află Interagro, compania din Zimnicea deținută de miliardarul Ioan Niculae, care a raportat în 2013, un profit net de circa 50 milioane lei, obținut din cultivarea cerealelor. „Interagro este o companie corectă în agricultură”, comentează Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).
A treia cea mai profitabilă firmă din domeniu este Transavia din Oiejdea, județul Alba, care se ocupă cu creșterea păsărilor, contabilizând, anul trecut, peste 46 milioane lei profit net, după ce a realizat o serie de investiții în producție. Faptul că Agricost Brăila, compania lui Culiță Tărâță care cultivă cereale pe Insula Mare a Brăilei, ocupă poziția a patra în acest clasament „arată că, în ciuda tuturor speculațiilor, acolo se produce plusvaloare și, după ce a fost în paragină, a devenit o adevărată stațiune”, spune șeful LAPAR.
Pe locul cinci se află Pioneer HI - Bred Seeds Agro SRL, reprezentanța locală a multinaționalei DuPont Pioneer, care vinde semințe de porumb și floarea-soarelui, dar și produce cereale la noi și le vinde la export.
În top 10 a intrat un singur producător de vinuri, Jidvei SRL Filiala Alba, cinci dintre cei zece clasați fiind producători de cereale.