Cele mai productive ramuri din industria Republicii Moldova. La ce capitole stă cel mai bine țara vecină

Cele mai productive ramuri din industria Republicii Moldova. La ce capitole stă cel mai bine țara vecinăEconomie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Datele centralizate de un specialist în economie arată la ce capitole stă cel mai bine industria din Republica Moldova și care sunt punctele vulnerabile.

În Republica Moldova, industria alimentară este domeniul economic aflat într-un top al ramurilor care merg cel mai bine. Asta arată datele oficiale, bazate pe valoarea de piață.

În anul 2022, volumul producției de uleiuri a reprezentat opt miliarde de lei. Pe de altă parte, o scădere cu 1,5% a fost înregistrată în industria textilă. Asta arată datele dintr-o analiză realizată de Veaceslav Ioniță, specialist în economie.

în topul celor trei ramuri industriale cu cel mai mare volum al producției se regăsește fabricarea uleiurilor (8,1 miliarde de lei), prelucrarea cărnii (6,6 miliarde de lei) și producția de cauciuc și mase plastice (3,5 miliarde de lei).

Ce domenii din Republica Moldova sunt în top

Datele puse la dispoziție arată că, în ultimii cinci ani, industriile ce au înregistrat cele mai mari creșteri sunt fabricarea uleiurilor, cu o creștere de 133%, industria constructoare de mașini – 107% și produsele de morărit – 66,7%.

sursa: privesc.eu

„Atunci când cineva ne spune că agricultura în Moldova nu contează, eu vă spun un lucru simplu: 43% din industria care a mai rămas la noi este ocupată de prelucrarea producției agricole (34,6% în industria alimentară și 8% în fabricarea vinurilor). Mulțumită agricultorilor, cea mai mare valoare creată de angajat are loc în ramurile producției agricole”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Industriile periferice, care au cel mai volum al producției, ce nu depășește 3%, sunt construcția și producția din metal, industria chimică și prelucrarea sticlei.

De asemenea, au fost prezentate și veniturile anuale ale unui angajat din cele mai mari ramuri ale industriei din țară. În fruntea topului, se află lucrătorii din industria mineralelor nemetalice, unde încasările anuale per angajat reprezintă 1,7 miliarde de lei.

Următorii în listă sunt angajații din industria chimică și cea alimentară. În aceste domenii, fiecare persoană câștigă anual 1,5 și respectiv 1,4 miliarde de lei.

sursa: privesc.eu

Datele generale arată că producția industrială este în scădere în ultimii ani. În 2020, aceasta a scăzut cu 5,5%, însă a înregistrat o creștere vizibilă cu 12,1% anul următor. Cu toate acestea, volumul producției în următorii ani a scăzut cu 5,1% în 2022 și cu 3,6% în 2023.

În perioada 2016-2023, creșterea medie anuală a producției industriale în țara vecină a constituit 0,8%.

sursa: agora.md