Cele mai noi metode de înșelătorie din România. Cum rămân oamenii fără bani
- Emma Cristescu
- 5 februarie 2023, 23:48
Hackerii au găsit noi metode de înșelătorie pe Internet. Românii primesc mesaje are par că vin din partea unor instituții precum Poșta Română sau firme de curierat, dar totul este o păcăleală a atacatorilor cibernetici.
Hackerii români au găsit noi metode pentru a face bani. Oamenii primesc mesaje care par că vin din partea unor instituții precum Poșta Română, bănci sau firme de curierat, dar totul este doar o păcăleală.
Atacatorii cibernetici le cer persoanelor să acceseze link-uri sau să plătească anumite taxe vamale pentru colete. Cu toate astea, oamenii își pot da seama dacă este vorba de o înșelătorie din modul în care este scris textul.
Sunt șanse mici ca cele mai mari instituții in țară să trimită mesaje cu greșeli gramaticale, semne de punctuație lipsă sau mail-uri ciudate. Mai mult, este foarte important să nu vă autentificați în aplicația de internet banking folosind un link primit prin SMS sau e-mail, potrivit Digi24.
„Practic, vorbim despre un atac de tip real-time phishing, deoarece atacatorii vor cere mai departe interlocutorului pe WhatsApp inclusiv eventuale coduri venite pe sms sau prin aplicaţia de internet banking, pentru validarea tranzacţiilor. Pentru a da acel fals sentiment de încredere potenţialei victime, atacatorii au integrat pe acel site de phishing şi un serviciu de tip chat, care are rolul de a ajuta utilizatorul să efectueze plata. De fapt, în realitate acea conversație este purtată tot cu atacatorii”, precizează CERT-RO.
Cum sunt păcăliți românii
Alte persoane au primit mesaje prin care au fost anunțați că au datorii la Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală(ANAF) și că trebuie să le achite cât mai repede. Este vorba despre următorul text:
„Prin prezenta, vă informăm că figuraţi în baza de date ANAF cu restanţe în cuantum de ____ lei aferente anului precedent. Dacă achitaţi suma în termen de 15 zile, atunci nu vor fi calculate penalităţi. Altfel, vom fi obligaţi să trecem la executare silită”. Ulterior, ANAF a anunțat că totul este o păcăleală și că nu a trimis aceste mesaje. Și celelalte instituții i-au rugat pe români să raporteze mesajele primite de la hackeri.