Cele mai mari greșeli pe care le poți face cu dinții tăi. Evită să mai faci aceste lucruri

Cele mai mari greșeli pe care le poți face cu dinții tăi. Evită să mai faci aceste lucruriSursa: Yuriyzhuravov | Dreamstime.com

O gură sănătoasă înseamnă mai mult decât un zâmbet atractiv. Cercetările au arătat că sănătatea orală are un impact asupra stării de bine a întregului corp și este direct legată de nivelurile de risc pentru boli de inimă, pneumonie și alte afecțiuni. 

Neglijarea igienei orale „include lipsa periajului și nefolosirea aței dentare, ceea ce poate duce la carii, boli ale gingiilor și alte probleme de sănătate orală”, a declarat dr. Sean Kutlay, medic stomatolog din Santa Clarita. „Pentru a contracara acest lucru, este important să stabiliți o rutină zilnică de igienă orală care să includă periajul dinților de două ori pe zi timp de cel puțin două minute și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi”.

Una dintre cele mai mari cauze ale deteriorării structurale a dinților este tendința de a-i folosi ca instrumente de deschidere a sticlelor sau a ambalajelor, potrivit dr. Fadi Swaida. „Folosirea dinților pentru astfel de lucruri se poate termina cu crăparea, ciobirea și deteriorarea lor”, a spus ea.  „Am văzut mulți pacienți care și-au spart dinții pentru că încercau să deschidă ceva cu ei”.

Consumul de tutun a fost legat de o listă lungă de pericole pentru sănătate, inclusiv cele legate de sănătatea dinților. „Fumatul și utilizarea produselor din tutun vă pot păta dinții, vă pot face respirația urât mirositoare și vă pot crește riscul de apariție a bolilor gingiilor și a cancerului bucal”, a spus Kutlay.

Deteriorarea structurii dinților

S-ar putea să sune nebunesc, dar Fatima Khan, un stomatolog și co-fondator al Riven Oral Care din Houston, Texas, a auzit că unii oameni își pileau dinții cu pila de unghii pentru a-i aduce la același nivel. „Nu numai că puteți introduce bacterii în gură în acest fel, dar puteți provoca și daune ireversibile dinților”, a spus ea. „Odată ce smalțul tău a dispărut, se întâmplă pentru totdeauna.”

Periajul dinților de două ori pe zi este esențial pentru o bună sănătate dentară, conform Asociației Stomatologice Americane. „Mulți oameni cred că periajul mai puternic va ajuta la îndepărtarea întregii plăci bacteriene, dar vă poate distruge smalțul și poate cauza uzura și sensibilitatea dinților”, a declarat dr. Tina Saw, dentist autorizat și fondator al Oral Genome din California.

Albirea dinților 

Cel mai bine este să vă periați dinții cu o periuță de dinți electrică cu senzor de presiune sau o periuță de dinți manuală moale, a spus ea. Chiar dacă poate fi foarte satisfăcător, dr. Saw recomandă să vă abțineți de la mestecatul gumei.  „Poate provoca microfracturi care duc la fracturi mai semnificative în timp și, inevitabil, la dinți rupți”, a avertizat ea.

Anumite tipuri de albire a dinților ar trebui evitate, a spus dr. Khan. Una dintre tendințele actuale implică amestecarea bicarbonatului de sodiu cu peroxid de hidrogen și adăugarea acestuia la un dispozitiv de protecție pentru gură care este realizat dintr-un material moale, flexibil, care este fiert și apoi folosit pe dinți, potrivit Fox News.