Motivul pentru care buruienile afecteaza culturile, impiedicand legumele sau fructele sa se dezvolte asa cum ar trebui este unul foarte simplu.
Buruienile pot reprezenta un mare pericol pentru gradina ta din cauza faptului ca aparitia acestora nu lasa cultura sa se dezvolte corespunzator. Pentru a evita o eventuala pierdere financiara, dar si a timpului pe care l-ai alocat pentru plantarea culturii, este recomandat sa folosesti erbicide.
Iata care sunt cele mai indicate erbicide pentru a iti proteja culturile.
Tipuri de buruieni care pot aparea in gradina ta
Motivul pentru care buruienile afecteaza culturile, impiedicand legumele sau fructele sa se dezvolte asa cum ar trebui este unul foarte simplu. Pe masura ce cresc, acestea acapareaza din valoarea de nutrienti, lumina si apa care ar trebui sa revina culturii plantate de tine. In acest mod, nu numai ca productia va fi una cu mult redusa, dar nici calitatea sa nu va fi una prea mare.
Pentru a sti care sunt buruienile care pot aparea printre plantatiile tale, iata cateva dintre denumirile lor:
- Stirul;
- Loboda porceasca;
- Busuiocul salbatic;
- Urzica moarta;
- Ardeiul broastei;
- Mohorul.
Controlul buruienilor prin mulcire
Aparitia buruienilor poate fi redusa prin mulcire, un procedeu care presupune actiunea de a acoperi solul cu diverse materiale ce au origine vegetala. In acest mod, solul isi mentine umiditatea, iar buruienile nu ma au posibilitatea de a creste.
Mulcirea poate fi de doua tipuri: organica sau anorganica.
- Mulcirea organiza presupune utilizarea unor resturi vegetale precum paie, frunze uscate, resturi de gunoi din grajd sau chiar de lemne.
- Mulcirea anorganica, pe de alta parte, este realizata prin folosirea unor folii din plastic. Aceste folii au culori si dimensiuni variate, adaptandu-se cu usurinta oricarei suprafete mici sau medii.
Printre cele mai importante avantaje ale mulciri se numara:
- Controlul buruienilor. Reducerea aparitiei buruienilor poate fi realizata cu usurinta prin aplicarea foliilor de plastic pe suprafata culturii. Spre exemplu, folia de plastic neagra nu lasa lumina sa ajunga catre sol, fapt care impiedica buruienile sa se dezvolte.
- Cresterea calitatii legumelor si a fructelor. Prin folosirea foliei de mulci contacul dintre legume sau fructe si pamant este eliminat. Astfel, acestea nu mai ajung in situatia de a se crapa, de a se pata sau deteriora in orice alt mod.
- Cresterea mai rapida a culturii. Prin mulcire temperatura solului este modificata, folia aplicata atragand cu mai multa putere lumina solara. In acest mod, solul se incalzeste intr-un ritm mai alert, iar plantele semanate se dezvolta mult mai repede.
Tipuri de erbicide
Erbicidele se impart in functie de doua categorii:
- Momentul aplicarii. In functie de acest aspect, exista pe de o parte erbicide preemergente care sunt aplicate inainte de rasarire, cu scopul de a preveni aparitia buruienilor prin formarea unei pelicule toxice pentru acestea.
Pe de alta parte, erbicidele postemergente sunt aplicate in vegetatie, distrugand tesuturile si celulele buruienilor si impiedicandu-le sa se raspandeasca.
- Actiunea pe care o au. In aceasta categorie exista patru tipuri de erbicide:
- erbicide de contact care actioneaza direct prin atingerea partii din planta care trebuie eliminata;
- erbicide sistemice care actioneaza din interior, planta absorbindu-le ori prin organele aeriene ori prin cele subterane.
- erbicidele selective care distrug buruienile existente in anumite tipuri de culturi;
- erbicide totale care sunt folosite pentru a combate intreaga vegetatie existenta pe o suprafata.
Exemple de erbicide
Iata cateva exemple de erbicide, in functie de cultura pentru care sunt folosite:
- Pentru cultura de legume: erbicidul Kerb 50 W care combate buruienile monocotiledonate anuale (mohorul, meisorul, iarba barboasa etc) si perene (iarba vantului, pirul gros, pirul tarator etc); erbicidul Pendigan 330 EC care actioneaza impotriva buruienlor monocotiledonate anuale si a unora dicotiledonate (teisor, ambrozie, susaiul etc); erbicidul Goal 4F care actioneaza atat pentru eliminarea buruienilor dicotiledonate anuale, cat si a celor monocotledonate.
- Pentru plante furajere – erbicidul Fusilade Forte, Pulsar 40 sau Pantera 40 EC.
- Pentru plante ornamentale – erbicidul Glifotim sau Agil 100 EC.
- Pentru vita de vie si pomi fructiferi – erbicidul Roundup, Glyphogan sau Clinic.
Folosirea corecta a erbicidelor
Inainte de a utiliza orice tip de erbicid este indicat sa citesti cu atentie eticheta sa pentru aafla cand anume este indicat sa il aplici sau care este modalitatea sa de actionare. Informatiile regasite pe ambalajul produsului trebui respectate intocmai pentru a evita fitotoxicitatea.
Momentul potrivit pentru aplicarea erbicidelor poate varia in functie de tipul de produs folosit. Spre exemplu, erbicidul de contact se aplica atunci cand buruienile se afla in crestere, iar erbicidul aplicat pe sol poate rezista de la 3 saptamani si pana la 6 luni.
Utilizarea erbicidului trebuie neaparat facuta folosind un echipament de protectie compus din manusi, haine speciale si cizme. In ceea ce priveste aplicarea erbicidului, in cazul in care suprafata nu este un foarte mare, poti folosi pompa ori atomizoare.
Nu uita ca dupa aplicarea erbicidului sa iti dezinfectezi mainile si sa speli cu grija atat echipamentul, cat si instrumentele pentru stropit utilizate!