Cel mai puternic partid ecologist se întoarce

Cel mai puternic partid ecologist se întoarce

După 7 ani în guvern şi alţi 5 petrecuţi într-o neconvingătoare opoziţie, Verzii sunt iarăşi populari şi gata de victorii în alegeri.

Cel mai de succes partid ecologist din lume, cel din Germania, pare să fi depăşit o perioadă neagră petrecută în opoziţie, urcând spectaculos în sondajele de opinie recente, pentru a oferi speranţe tuturor Verzilor de pe Bătrânul Continent.

Alianţa 90/Verzii se află la scorul-record de 20% într-un sondaj Forsa, pe locul 3, după conservatorii cancelarului Angela Merkel şi puţin în urma partenerilor tradiţionali, Social-democraţii, cotaţi cu 25%, potrivit Reuters.

Până la alegerile federale din 2013, când speră să intre din nou la guvernare, în cadrul unei coaliţii, Verzii se află acum aproape de o posibilă victorie în alegerile regionale din Berlin din 2011 şi de obţinerea unui rezultat bun în scrutinul din landul Baden- Wuerttemberg, programat tot anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sub conducerea charismaticului Joschka Fischer, ministru de externe şi vicecancelar, Verzii au petrecut deja şapte ani în guvernul federal, între 1998 şi 2005, alături de Social-democraţii lui Gerhard Schroeder, într-un moment în care nu au obţinut mai mult de 9% din voturi. Acum, gruparea condusă de Claudia Roth şi de politicianul de origine turcă Cem Özdemir a depăşit, cel puţin în sondaje, cele 10 procente obţinute la alegerile din 2009.

Originalul bate copia

Unul dintre motivele succesului actual al Verzilor în sondaje este lipsa de popularitate a guvernului de centru dreapta condus de Angela Merkel. Un sondaj recent difuzat de televiziunea ARD arată că aproape 80% din populaţie este nemulţumită de prestaţia coaliţiei formată de conservatori şi de liberali în urmă cu doar un an.

Consecvenţa ecologiştilor din ultimele decenii pare a fi, de asemenea, un atu. Toate partidele germane - Social-democraţii, Creştin-democraţii şi liberalii - au devenit verzi de curând. "Într-o eră când oamenii sunt interesaţi de chestiuni ecologiste - cum ar fi schimbările climatice şi mediul - este logic ca ei să se îndrepte spre original şi nu spre copiile acestuia", spune directorul institutului de sondare Forsa, Manfred Guellner, citat de Reuters.

De ajutor a fost totuşi şi deschiderea Verzilor spre cooperarea cu conservatorii sau cu liberalii, în guvernele landurilor Hamburg şi Saarland, o mişcare care i-a făcut ceva mai atrăgători în ochii electoratului de dreapta.

Lupta împotriva centralelor nucleare se întoarce

Mult-dezbătuta decizie a guvernului Merkel de a prelungi, cu o medie de 12 ani, durata de funcţionare a centralelor nucleare germane are toate şansele acum să ofere noi susţinători ecologiştilor. Chiar istoria platformei politice a Verzilor, care începe în anii ’70, îşi are originea în mişcările pacifiste, antinucleare.

Mai mult, în anul 2000, pe când se afla la guvernare, partidul a obţinut una dintre cele mai importante victorii - decizia privind închiderea tuturor centralelor nucleare, până în anul 2020.

Poziţia clară a Verzilor în această chestiune va conta foarte mult într-o ţară precum Germania, unde majoritatea populaţiei se opune energiei nucleare. Copreşedinta partidului, Claudia Roth, a avertizat că eventuala intrare la guvernare, în 2013, va însemna automat şi anularea deciziei lui Merkel.

Până în 2013, Verzii speră să se impună anul viitor, în alegerile regionale din Berlin, unde se află pe primul loc în sondaje, cu 27%. Opoziţia partidului faţă de construcţia unei gări gigant la Stuttgart s-a dovedit a fi populară şi îi oferă şanse serioase pentru un rezultat bun şi în alegerile regionale din Baden-Wuerttemberg.

"Într-o eră când oamenii sunt interesaţi de ecologie e logic să se îndrepte spre original şi nu spre copii." MANFRED GULLNER, directorul Institutului de sondaje Forsa