Cel mai popular ulei din lume este un real pericol. Efecte toxice pentru organism

Ulei alimentar pentru uleiul uzat din bucatarie. Sursa foto: EvZ

Cel mai consumat ulei de pe planetă este periculos, atrag atenţia specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Doctorul Tudor Ciuhodaru a comentat pe marginea anunțului de ultimă oră al OMS.

Folosit în industria fast-food, dar și pentru obținerea dulciurilor procesate la o temperatură mai mare de 200 de grade Celsius, uleiul de palmier reprezintă un real pericol pentru sănătate.

Punctul de ardere al uleiului este esențial

Este folosit şi în România, unde totuși cel mai consumat rămâne uleiul de floarea-soarelui. Un factor esențial în alegerea uleiului pentru gătit este punctul de ardere, în special când uleiul urmează să fie încălzit.

Punctul de ardere al uleiurilor înseamnă temperatura la care încep să descompună anumite substante și să elibereze radicalii liberi. Potrivit specialiștilor, punctul de ardere coincide cu începutul degradării uleiului și pierderea valorilor sale nutriționale. Este cel mai bun indiciu al temperaturii maxime până la care uleiul poate fi încălzit. Uleiurile cele mai potrivite pentru mâncărurile prăjite sunt uleiuri cu un punct de ardere ridicat.

Punctul de ardere al unui ulei depinde de tipul acestuia, precum și de gradul de rafinare. De regulă, uleiurile presate la rece devin toxice când sunt prăjite. Este indicat ca uleiurile vegetale nerafinate să fie folosite ca atare în preparatele reci, pentru a pune în valoare proprietățile lor.

Avertismentul OMS îngrijorează specialiștii

Avertismentul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vizând  folosirea uleiului de palmier în industria fast-food și pentru obținerea dulciurilor procesate a creat o reală îngrijorare printre consumatori.

„Este îngrijorător pentru mine, că e vorba de un produs care era considerat stabil şi avea priorităţi de a menţine activitatea cardiacă şi care aduce un aport important de vitamina E în alimentaţia noastră zilnică. O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic şi a devenit peste noapte duşmanul mondial", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

În prezent, uleiul de palmier este cel mai folosit la nivel mondial, mai ales pentru prăjit. Spre deosebire de uleiurile nerafinate, dar și de uleiurile de rapiță sau porumb, uleiul de palmier conține mai multe grăsimi saturate, putând rezista mult mai bine la temperaturi de încălzire ridicate.

Punctul de ardere este de 235 de grade Celsius. La acest moment, uleiul de palmier este intens folosit în industria alimentară având marele avantaj că nu-și pierde proprietățile nutritive în urma proceselor de încălzire.

Tipul de ulei folosit la scară largă în România este cel de floarea-soarelui, în varianta sa rafinată. Poate fi încălzit, însă nu peste punctul de ardere de 227 de grade Celsius. Nu poate în niciun caz fi reutilizat după prăjire sau reîncălzit.