Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că pastilele cu iod sunt ineficiente în caz de radiații
- Maria Miron
- 6 martie 2022, 22:48
Tudor Ciuhodaru, de profesie medic, explică de ce pastilele de iod nu sunt eficace, în cazul unui atac cu bombă nucleară. Ce trebuie să luăm în seamă în cazul unui atac nuclear. Lumea, la un pas de război nuclear. Există un risc nuclear după incendiul de la centrala Zaporojie?
Dat fiind contextul global actual, unde amenințarea cu războiul nuclear a devenit o realitate, cetățenii români, auzind că iodul ar putea salva vieți, au golit rafturile farmaciilor.
Medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra diferenței dintre deșeuri radioactive și combustibil nuclear, utilizat pentru producerea energiei electrice.
„Să nu confundăm efectele legate de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear, acolo se folosește combustibil nuclear pentru a produce energie electrică și, în caz de accident, există o remanență a acelui combustibil nuclear și a produselor de formare a acestor deșeuri de tip radioactiv”, a afirmat medicul Ciuhodaru pentru Antena3.
Ce trebuie să luăm în seamă în cazul unui atac nuclear
Conform doctorului Tudor Ciuhodaru, un aspect esențial pentru prezervarea vieții o consituie ca, în momentul producerii unui atac cu potențial nuclear, să utilizăm adăposturile subterane.
„Două lucruri importante pentru toată lumea în cazul unui atac nuclear: Este important să nu fiți la nivelul solului acolo unde este unda de șoc, deci adăpostiți-vă sub nivelul solului”, afirmă medicul.
Medicul atrage atenția asupra perioadei de timp în care este necesar să ne adăpostim sub nivelul solului, în funcție de nivelul de radiații dispersat în atmosferă ori sol.
„Iar dacă vorbim despre radiații, să știți că nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. Așa că, rămâneți acolo la adăpost, în subsol, cel puțin 72 de ore”, informează medicul Ciuhodaru.
Lumea, la un pas de război nuclear
Luptele din apropierea centralei electrice Zaporijia din Ucraina ridică numeroase întrebări cu privire la riscurile de radiații în unele țări europene, dar mai ales în România. Dar, așa cum spun specialiștii, încercarea de a obține pastilele cu iod este adesea inutilă. În plus, această automedicație nu este lipsită de riscuri.
Amenințarea „terorii nucleare” generată de invazia rusă îngrijorează dincolo de granițele ucrainene. Acest lucru este dovedit de creșterea vânzărilor de tablete de iod în România, Bulgaria, Austria, Croația, Luxemburg și Belgia. Joi dimineață, farmaciile belgiene au vândut peste 56.000 de cutii de iod, conform purtătorului de cuvânt al Asociației Farmaceutice Belgiene.
În Franța, unele farmacii înregistrează o creștere a cererii pentru aceste pastile. În România s-au golit farmaciile, obligând Ministerul Sănătății să dea un comunicat oficial cu privire la acest aspect. Căutările pe Google a unor cuvinte cheie precum „pastile de iod accident nuclear” sau „iod împotriva radioactivității” sunt, de asemenea, în creștere.
Există un risc nuclear după incendiul de la centrala Zaporojie?
Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul Ucrainei, a fost lovită peste noapte, de joi până vineri, de artileria armatei ruse. Un incendiu care a afectat o clădire dedicată antrenamentului și un laborator, era vizibil pe imaginile de supraveghere video transmise în direct de la centrala nucleară.
În cele din urmă, armata rusă a asigurat locul, fără a fi detectată nicio modificare a nivelului de radiații, potrivit autorităților de reglementare ucrainene. „Directorul centralei a spus că siguranța nucleară este acum garantată”, a declarat Oleksandr Staroukh, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie.
În plus, deși clădirile reactorului ar fi ajuns să fie afectate, rămâne puțin probabil ca acest aspect să provoace o scurgere radioactivă, explică revista Defense and International Security pe Twitter.
„Pe scurt, este posibil ca o clădire a unui reactor să fie distrusă în timpul luptei. Dar asta nu înseamnă în sine că un reactor este distrus, este nevoie de mult mai mult. Incidentul a făcut totuși furori dincolo de granițele Ucrainei”.