Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai mare dezastru naval. 105 ani de la scufundarea Titanicului
Cel mai mare dezastru naval. 105 ani de la scufundarea Titanicului

Cel mai mare dezastru naval. 105 ani de la scufundarea Titanicului

În urmă cu 105 ani Titanicul, cel mai mare pachebot din lume, se scufunda în oceanul Atlantic după ciocnirea cu un iceberg. Impactul a rupt în două nava. Tragedia s-a petrecut la ora 23.40, în a treia zi de la plecare, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, scufândându-se după aproape trei ore. În urma naufragiului au murit 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord, fiind considerat unul din cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istoria lumii.

Din documente întocmite de biroul de emigrare american al anului 1912, care arată pe o așa numită "List of races or peoples" că printre pasagerii Titanicului se aflau și două persoane de naționalitate română, mamă și fiu, care ar fi supraviețuit dezastrului.

Titanicul a fost lansat la apă în data de 31 mai 1911, la Belfast. Pe 10 aprilie, nava pleacă în călătoria inaugurală având ca punct de plecare Southampton, Marea Britanie și destinația New York.

Conform specialiștilor, principalul motiv al numărului mare de decese din acest dezastru ar fi cauzat de lipsa barcilor de salvare. În cele 20 de bărci de salvare au intrat doar 710 de oameni, restul de 1.514 au murit în apa înghețată a Atlanticului care se spune ca ar fi avut 2°C, iar temperatura exterioară nedepășind 5°C.