Cel mai mare CUTREMUR din istoria ROMÂNIEI. Şocul s-a simţit până în RUSIA, iar „pământul s-a DESPICAT”

Cel mai mare CUTREMUR din istoria ROMÂNIEI. Şocul s-a simţit până în RUSIA, iar „pământul s-a DESPICAT”

România a fost victima celui mai puternic cutremur din toate timpurile. Seismul a avut peste 8 grade pe scara Richter şi s-a produs în Vrancea.

La data de 26 octombrie 1802, în zona Vrancei, a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României. Un seism, despre care istoricii au stabilit că s-ar fi situat în jurul valorii de 8,2 grade pe scara Richter, a lovit ţara noastră, unda de şoc fiind simţită până în Rusia şi Grecia.

Cutremurul a durat două minute şi 30 de secunde, producând pagube importante, mai ales în capitala Bucureşti, scrie Adevarul.

„Un cutremur a lovit oraşul ieri între orele 12 şi 1. Cutremurul s-a simţit aproape 10 minute şi jumătate a fost atât de violent încât toate hornurile din oraş s-au prăbuşit. Câteva case şi alte câteva biserici s-au sfărmat. Biserica Sfântul Nicolai şi renumitul turn Colţea sunt acum un morman de ruine. Pământul s-a despicat în câteva locuri de unde a ţâşnit o apă verzuie, care a emanat un miros ca de sulf în tot oraşul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora 5 fix a urmat o replică, dar şocul a fost mai mic şi nu a pricinuit nici o stricăciune. În ciuda numărului mare de clădiri prăbuşite în timpul primului cutremur nu s-au înregistrat alţi morţi în afară de o evreică, copilul ei şi alte două persoane. Prinţul Ipsilanti, noul conducător al Valahiei, tocmai ajunsese; s-a dus la biserică să se roage, iar cel mai violent moment al cutremurului a fost în clipa în care era pe punctul de a săruta Sfânta Evanghelie”, au scris jurnaliştii de la revista The European Magazine.

În Bucureşti, capitala Ţării Româneşti, din cauza cutremurului s-au dărâmat mai multe clădiri, printre acestea numărându-se Biserica Sfântul Nicolae, Mănăstirea Cotroceni şi Turnul Colţei. Bucăţi din acest turn au omorât un negustor aflat în apropiere.

„S-a cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti şi clopotniţa cea vestită, care era podoaba oraşului, cu ceasornic au căzut şi s-au sfărâmat, şi era atunci mare frică”, a arătat şi cronicarul Dionisie Eclesiarhul.