Cel mai mare asigurator RCA a ajuns în pragul falimentului. Ce se întâmplă cu asigurații

Cel mai mare asigurator RCA a ajuns în pragul falimentului. Ce se întâmplă cu asigurații

Una dintre cele mai importante companii de asigurare de pe piața RCA riscă să intre în faliment. Anunțul a fost făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF a anunţat că a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) că până acum nu a fost efectuată nici o plată în conturile societăţii City Insurance de către acţionarul minoritar i3CP Holding BV. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) este administrator temporar al City Insurance.

i3CP Holding BV trebuia să vireze către compania de asigurări, până la data de 4 septembrie,  contravaloarea acțiunilor subscrise. Astfel, asiguratorul City Insurance ar fi trebuit să aibă în cont, până la 4 septembrie 2021, cel puţin 150 de milioane de euro, condiţie necesară pentru a evita falimentul.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance, că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei ASF nr. 714/03.06.2021”, a anunțat ASF, printr-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Falimentul bate la ușa companiei

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale.

„Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment”, a declarat Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, conform profit.ro.

City Insurance are câteva milioane de clienți și la finalul primului trimestru din acest an se situa pe primul loc în piața de asigurări din România. Compania deținea o cotă de piață de 20,3%. De asemenea, compania se află pe primul loc pe piața RCA cu o cotă de piață de 45,62%.

Cîți bani trebuia să primească City Insurance

Compania I3CP este un investitor ECEEMEA, cu sediul în Olanda, axat pe definirea viitoarei mari creşteri din sectorul asigurărilor, reasigurărilor, gestionării activelor şi fintech. I3CP gestionează peste 15 miliarde euro şi are birouri în Amsterdam şi Atena.

City Insurance trebuie să fie capitalizată cu suma de 738 milioane de lei (150 milioane euro) prin aport în numerar al acţionarilor. Capitalizarea a fost aprobată de acţionari pe 21 iulie, aceştia fiind chemaţi să subscrie, până la data de 25 august, un număr de 738 milioane de acţiuni la un preţ de 1 leu/titlu.

Ce se întâmplă în cazul falimentului

Dacă ASF va deschide procedura de faliment pentru City insurance, pentru românii care au mașinile asigurate la City Insurance, cu poliță RCA, nu vor fi probleme. Aceste contract sunt valide până la expirarea contractelor de asigurare.

În schimb, problemele apar la șoferii care sunt accidentați de o mașină asigurată la City Insurance. Aceștia vor trebui să solicite deschiderea unui dosar de daună la FGA și să aștepte pentru plata despăgubirilor până ce instanța va decide, definitiv, falimentul societății de asigurări.

Mai mult, conform legii actuale, FGA nu poate plăti decât maxim 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurator în faliment.