Cel mai longeviv premier din istoria Japoniei a demisionat. De ce își cere iertare?
- Marinela Sârbu
- 28 august 2020, 17:36
Premierul japonez Shinzo Abe şi-a anunțat vineri demisia din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă, suferind de o boală cronică.
Shinzo Abe şi-a anunţat vineri intenţia de a demisiona după şapte ani şi opt luni la conducerea executivului de la Tokyo, informează AFP şi dpa.
Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, a mai demisionat o dată din funcţia de premier, în primul său mandat din fruntea Executivului, tot din cauza problemelor de sănătate, scrie antena3.ro.
"Am decis să demisionez din funcția de prim-ministru, cu convingerea că nu pot continua în această funcție în condițiile în care nu am încredere că pot duce la bun sfârșit activitatea pe care mi-a încredințat-o poporul. (...)
Vă cer scuze din adâncul inimii, pentru că în ciuda sprijinului pe care l-am primit din partea poporului japonez, plec din funcție deși mai am un an întreg de mandat, iar țara se confruntă cu pandemia de coronavirus", a spus Shinzo Abe, într-o conferinţă de presă, potrivit BBC.
El a revenit apoi în funcţie în anul 2012, iar acum mandatul său urma să se încheie la termen în septembrie 2021.
Anunţul demisiei premierului japonez vine după ce luni Shinzo Abe a devenit oficial cel mai longeviv premier, cu 2.799 de zile consecutive în fruntea guvernului.
Perioada 2012-2020, în care Shinzo Abe a ocupat funcția de prim-ministru, este un record în politica japoneză.
Abe, care este în funcție de 8 ani, suferă de o colită ulcerativă cronică, iar intesificarea vizitelor sale la spital în ultima perioadă au alimentat speculațiile privind iminența unei demisii. O conferință de presă ar urma să aibă loc în următoarele ore.
Adjunctul lui Shinzo Abe, Taro Aso, ar putea să preia funcţia de prim-ministru interimar, însă demisia premierului va stârni o luptă crâncenă petru şefia Partidului Democrat Liberal.
Yoshihide Suga, purtătorul de cuvânt al guvernului, a reiterat vineri dimineaţă că se aşteaptă ca, dimpotrivă, Abe să îşi anunţe intenţia “de a lucra intens”, având în acelaşi timp grijă de el, şi a reafirmat că nu a văzut semne de alterare a sănătăţii sale în timpul întâlnirilor zilnice cu el.