Cel mai longeviv premier din istoria Japoniei a demisionat. De ce își cere iertare?

Cel mai longeviv premier din istoria Japoniei a demisionat. De ce își cere iertare?

Premierul japonez Shinzo Abe şi-a anunțat vineri demisia din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă, suferind de o boală cronică.

Shinzo Abe şi-a anunţat vineri intenţia de a demisiona după şapte ani şi opt luni la conducerea executivului de la Tokyo, informează AFP şi dpa.

Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, a mai demisionat o dată din funcţia de premier, în primul său mandat din fruntea Executivului, tot din cauza problemelor de sănătate, scrie antena3.ro.

"Am decis să demisionez din funcția de prim-ministru, cu convingerea că nu pot continua în această funcție în condițiile în care nu am încredere că pot duce la bun sfârșit activitatea pe care mi-a încredințat-o poporul. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă cer scuze din adâncul inimii, pentru că în ciuda sprijinului pe care l-am primit din partea poporului japonez, plec din funcție deși mai am un an întreg de mandat, iar țara se confruntă cu pandemia de coronavirus", a spus Shinzo Abe, într-o conferinţă de presă, potrivit BBC.

El a revenit apoi în funcţie în anul 2012, iar acum mandatul său urma să se încheie la termen în septembrie 2021.

Anunţul demisiei premierului japonez vine după ce luni Shinzo Abe a devenit oficial cel mai longeviv premier, cu 2.799 de zile consecutive în fruntea guvernului.

Perioada 2012-2020, în care Shinzo Abe a ocupat funcția de prim-ministru, este un record în politica japoneză.

Abe, care este în funcție de 8 ani, suferă de o colită ulcerativă cronică, iar intesificarea vizitelor sale la spital în ultima perioadă au alimentat speculațiile privind iminența unei demisii. O conferință de presă ar urma să aibă loc în următoarele ore.

Adjunctul lui Shinzo Abe, Taro Aso, ar putea să preia funcţia de prim-ministru interimar, însă demisia premierului va stârni o luptă crâncenă petru şefia Partidului Democrat Liberal.

Yoshihide Suga, purtătorul de cuvânt al guvernului, a reiterat vineri dimineaţă că se aşteaptă ca, dimpotrivă, Abe să îşi anunţe intenţia “de a lucra intens”, având în acelaşi timp grijă de el, şi a reafirmat că nu a văzut semne de alterare a sănătăţii sale în timpul întâlnirilor zilnice cu el.