Unde se ascunde cel mai costisitor pacient din România. Vezi câți bani plătește Casa de Sănătate pentru tratamentul acestuia

Unde se ascunde cel mai costisitor pacient din România. Vezi câți bani plătește Casa de Sănătate pentru tratamentul acestuia

În copilărie, medicii nu i-au dat nicio șansă de a ajunge la maturitate. Cazul depășește limitele studiilor făcute până acum și poate fi considerat un adevărat miracol.

Pe lista CJAS Iași apare un pacient pentru care instituția scoate din visterie sume uriașe în fiecare lună pentru tratament. Bolnavul suferă de boala Fabry, o boală extrem de rară pentru care trebuie să facă tratament toată viața, scrie Ziarul de Iași.

"Boala genetica Fabry este extrem de rară, cu o incidență de unu la 40.0000 până la 60.000 de nașteri. Practic, deficitul enzimatic congenital determină acumularea patologică a unor particule lipidice în pereții vaselor de sânge din întregul organism, cu afectarea în mod special a vaselor din piele, rinichi, inimă, creier și sistem nervos. Boala Fabry se transmite în mod recesiv legat de cromozomul X. Toți copiii unei mame cu boala Fabry, atât fetele cât și băieții, au un risc de 50% de a moșteni gena mutantă de la mama lor. În schimb, dacă tatăl este bolnav Fabry, toate fetele lui vor moșteni gena, dar baieții nu. Diagnosticul poate fi pus destul de greu. Primele simptome țin de afectarea renală, probleme cardiovasculare, neurologice sau dermatologice. O afecțiune renală fără o cauză exactă la pacientul destul de tânăr a ridicat un mare semn de intrebare. Am decis să trimitem testele în Germania. S-a făcut testul enzimatic și apoi cel genetic, iar în final s-a confirmat: boala Fabry. Testele au fost gratuite, fiind asigurate de producătorii tratamentului. Pe internare de zi se administrează tratamentul la două săptămâni, pentru tot restul vieții", a precizat dr. Simona Hogaș, medic specialist Nefrologie din cadrul Spitalului Parhon.

Lună de lună, CJAS Iași plătește 57.000 de lei pentru tratamentul ieșeanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod normal, această boală determină decesul pacientului la tinerețe, însă ieșeanul a sfidat orice studiu făcut până acum și a ajuns la maturitate. În țară, numărul acestor pacienți nu depășește 20.