Cel mai bătrân DJ din lume a murit la 98 de ani. A fost apropiat al trupei Beatles, Bee Gees, Ella Fitzgerald și Frank Sinatra

Cel mai bătrân DJ din lume a murit la 98 de ani. A fost apropiat al trupei Beatles, Bee Gees, Ella Fitzgerald și Frank Sinatra

Un îndrăgit prezentator de radio din Hong Kong, supranumit „cel mai longeviv DJ din lume" de către Guinness World Records, a murit la vârsta de 98 de ani, după mai bine de șapte decenii de emisie. De-a lungul anilor, el a realizat numeroase interviuri cu celebrități pop, printre care Beatles, Bee Gees, Ella Fitzgerald și Frank Sinatra.

Cordeiro a murit vineri, la Hong Kong, înconjurat de familie și prieteni, care au cântat „You'll Never Walk Alone” în semn de adio, a anunțat un comitet care a organizat funeraliile sale.

Veteranul DJ a fost „o figură proeminentă în cultura populară din Hong Kong” care a adus „contribuții considerabile la scena muzicală din Hong Kong", a declarat sâmbătă ministrul culturii din oraș, Kevin Yeung.

Este o legendă a radioului

Reinaldo Maria Cordeiro, cunoscut în Hong Kong sub numele de Unchiul Ray, este o legendă a radioului, care a introdus muzica populară occidentală în rândul generațiilor de tineri și a crescut unii dintre cei mai de succes artiști muzicali din Hong Kong în ultimele decenii. A fost în emisie timp de 72 de ani, până la pensionarea sa de anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind despre conferirea de către CUHK a titlului de Doctor în Științe Sociale, honoris causa, Uncle Ray, în vârstă de 97 de ani, a declarat pentru CUHK in Focus: „Mă simt onorat. Într-adevăr, este cu adevărat un privilegiu și o onoare să fiu recunoscut în acest fel de o instituție de clasă mondială.

Pentru mine, muzica înseamnă totul. Îmi răscolește sufletul și adaugă textură și tapiserie vieții mele. Mulțumită muzicii, am îndeplinit așteptările mamei mele de a face ceva din mine și am deschis calea spre succes, fericire și companie.”

Unchiul Ray s-a născut din părinți portughezi în Hong Kong, în decembrie 1924. Tatăl său a lucrat ca funcționar contabil la Hongkong and Shanghai Banking Corporation, în timp ce mama sa a rămas acasă pentru a avea grijă de el și de cei cinci frați ai săi.

Și-a abandonat studii în timpul celui de-al doilea război mondial

În 1943, în timpul ocupației japoneze a Hong Kong-ului în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost nevoit să abandoneze studiile la Colegiul St. Joseph și a fugit în Macao pentru a se alătura mamei sale și a lucra ca ajutor de bucătar într-o tabără de refugiați. Acolo, s-a îndrăgostit de tobe după ce a urmărit o reprezentație live a unui big band numit Pinky Pineda la un bal de Anul Nou și a decis instantaneu că vrea să fie toboșar.

Întorcându-se în Hong Kong doi ani mai târziu, Unchiul Ray, a avut o scurtă carieră ca muzician de trupă, cântând în localuri sociale populare, precum Hong Kong Club și Club de Recreio, în timp ce în timpul zilei lucra ca funcționar la conturi bancare.

Momentul de cotitură a venit în 1949, când s-a alăturat postului de radio cu fir Rediffusion și a devenit în curând unul dintre cei mai influenți disc-jockey. La Radio Hong Kong (redenumit ulterior Radio Television Hong Kong), la care s-a alăturat în 1960, a realizat interviuri cu o listă lungă de muzicieni internaționali celebri, de la The Beatles la Elton John, străduindu-se în același timp să localizeze cultura pop occidentală, observând că majoritatea companiilor de discuri din acea vreme își puneau cântăreții să facă cover-uri după melodii importate, în loc să descopere mai multe talente și să creeze propria muzică.